Als we een feestje geven, dan vinden we het leuk om van
tevoren allemaal lekkere dingen te maken. Dus wordt het vaak een feestje van 4
tot 8 uur (ongeveer) op een zondag, zodat iedereen ook een hapje mee kan eten.
En dan staan manlief en ik ‘s zaterdags in de keuken te bakken, braden, snijden
en meer. Meestal is het grotendeels een koud buffet, met lekker brood,
verschillende salades en hartige taarten. Zo ook op mijn verjaardag vorige
week. Dit jaar hadden we de barbecue er bij aan voor hamburgers en worstjes.
Hoewel ik inmiddels een indrukwekkende verzameling recepten
heb voor lekkere hartige taarten, gevulde broden en meer van dat spul, komt het
er in de praktijk vaak op neer dat ik zelf wat verzin. Manlief en ik sjouwen na
ieder bezoek aan Frankrijk altijd een stapel taartdeeg mee in de koelbox. In
Frankrijk heb je van die mooie ronde vellen deeg met het bakpapier er al bij.
Je rolt ze uit, legt ze in een taartvorm en klaar is Koos. Ze liggen in het
koelvak van de hypermarché en zitten opgerold in de verpakking. Wij hebben
altijd de brisée-versie. Maar je kunt
natuurlijk ook in Nederland deeg voor hartige taart kopen, of zelf deeg maken. Goed, het kant-en-klare deeg zit in de bakvorm. Dan gaan we met de vulling
verder.
De broccolitaart zat in een vlaaivorm. Op de bodem van het
deeg heb ik een dun laagje mascarpone gesmeerd. De broccoli is in kleine
roosjes gesneden, kort geblancheerd in kokend water met wat zout en daarna
afgekoeld. Stort de broccolistukjes op
de mascarponelaag en verdeel er wat spekblokjes over. Kluts 2 eieren in een
bakje en doe er kookroom bij (ongeveer 200 ml), evenals zout en peper. Verdeel
dit mengsel over de broccoli en spek. Als laatste heb ik er nog wat
pijnboompitjes overheen gestrooid. De taart gaat in een voorverwarmde oven op
200 graden. Bak de taart in ongeveer een half uurtje gaar.
De Torta Italia (ik weet niet eens of dit wel goed Italiaans
is) is ook eigen bedenksel. Het taartdeeg heb ik in een springvorm gelegd. De
vulling bestaat uit in kleine blokjes gesneden vleestomaten (ik had twee
grote), een halve in blokjes gesneden courgette en een stuk of 3 à 4
gesnipperde uien (ik had 2 rode uien en 2 gewone). Je kunt de hoeveelheden
natuurlijk aanpassen, als je meer courgette wilt, dan kan dat gewoon. Of als je
er nog paprika of champignons door wilt, gewoon doen. Ik heb de gesneden
ingrediënten eerst in een kom gemengd, samen met Italiaanse kruiden en wat
bruschettakruiden (dat rode mengsel), en daarna in de taartvorm gestort.
Vervolgens heb ik drie eieren losgeklopt met ongeveer 3 eetlepels melk en wat
zout en peper. Dat heb ik over de vulling verdeeld. Vervolgens nog een mooie
laag geraspte kaas er boven op en de voorverwarmde oven in. De oven moet in
eerste instantie op 180 graden, maar na een half uurtje hebben we de oven op
200 graden gezet. In totaal heeft deze taart ongeveer 3 kwartier in de oven
gestaan.
Beide taarten zijn goedgekeurd door de gasten, dusse…. maak
ze gerust.
de ham-kaastaart is erg populair |
er is natuurlijk ook brood. ook de hazelnootboter is zelf gemaakt |
pastasalade, groene salade én een caprese |
en dan is het bijna op |
Om het water van in de mond te krijgen,dat ziet er echt allemaal heerlijk uit! Geniet van je zondag...
BeantwoordenVerwijderenLiefs,
Liesbeth
Dat ziet er allemaal heerlijk uit! Fijne zondag!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Pietrik
Mmmmm dat ziet er allemaal heerlijk uit! En bedankt voor de tip over het kant en klare deeg uit Frankrijk. Als ik er weer eens kom ga ik er zeker wat van meenemen! XX Esther
BeantwoordenVerwijderenTjonge, dit ziet er allemaal heel lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenHet kost wat moeite, maar dan heb je ook wat.
Fijne dag verder, liefs Linda
prachtig blogje ik zag u via andere blogger...groetjes
BeantwoordenVerwijderen