zondag 22 februari 2015

Fochteloërveen

Ik ben een bevoorrecht persoon; ik woon vlak bij de prachtigste natuurgebieden. Gelukkig zijn er nog steeds van die schitterende plekjes in Nederland en dat geldt zeker ook voor Drenthe. Vanmiddag zijn manlief en ik een stuk gaan rijden. Gewoon omdat het er zo heerlijk uitzag met het zonnetje en wij verder geen plannen hadden. We besloten naar Fochteloërveen te gaan.

Het Fochteloërveen is een uitgestrekt hoogveengebied op de grens van Drenthe en Friesland, vlakbij Veenhuizen (en dus ook bij Assen). Wat moet je je er bij voorstellen? Vooral heel weids landschap, met veel grassen en riet en heel veel water. Het wordt niet voor niets ‘wetland’ genoemd. Enkele jaren geleden kwam het natuurgebied in het nieuws vanwege een vreselijke brand. Verder is het Fochteloërveen bekend door de kraanvogels; in het voorjaar heb je goede kans ze te spotten.

Het grootste deel van het natuurgebied is niet toegankelijk, maar er loopt een fietspad door en er zijn wandelpaden en uitkijktorens. Er groeien zeldzame mossoorten en het is het leefgebied van bijvoorbeeld slangen, hagedissen,  vlinders, libellen en heel veel vogels. Ik noemde al de kraanvogels, maar ook paapjes, roofvogels, lepelaars en allerlei soorten watervogels.


We kiezen voor een klein hoekje van het Fochteloërveen: het kleine veen. Daar maken we een bescheiden rondwandeling. We zien vooral ganzen en eenden, maar ook een reiger en een roofvogel. Het is genieten van de frisse wind en het uitgestrekte landschap: een heerlijk zondagmiddaguitje. Geniet mee van wat foto’s. De fraaie grazers (Schotse hooglanders?) ontdekten we net een eindje verder, dus we zijn even gestopt om ‘kennis te maken’ met deze prachtige beesten.

Wil je meer weten over het Fochteloërveen? Kijk dan op de website van Natuurmonumenten (klik) of op de speciale website van het natuurgebied (klik).

zo ziet het er uit

 

zie je 'm zitten?

als ik zoiets zie, vraag ik me altijd af of deze gewoon
'verloren' is of dat er een drama heeft plaatsgevonden.

een extraatje

en nog een extraatje






8 opmerkingen:

 1. Mooi zeg en het Fochtolooerveen is inderdaad prachtig. Zelfs het fietspad er door heen is erg mooi. Je komt ook bij een vogelhut terecht waar je dan over het water vogels kan spotten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi he? Voor mij ook niet zo ver weg! En tenslotte woon ik ook vlak bij Drenthe dus ben daar geregeld te vinden!
  Lekker genieten dus! Fijne week! Groeten,Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi die runderen 'met stuur'....Mooie omgeving om even lekker bij te komen. En gisteren was daar een perfecte dag voor met dat heerlijke zonnetje!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig dat natuurgebied!
  Heerlijk om daar rond te lopen en dan allerlei mooie dingen te zien!
  En met een heerlijke zon gisteren!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig! 2 1/2 jaar geleden was ik in de buurt op vakantie en tijdens een fietstocht via Appelscha zijn we heel dichtbij geweest! En ja, jullie boffen zeker...
  Liefs, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De Schotse Hooglanders, want dat zij ze inderdaad, zijn zo ontzettend mooi en indrukwekkend, met de grote hoorns... Maar wat is het er verder ook mooi zeg... echt fantastisch. Fijn dat je ons even meenam...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij wonen vrij dichtbij dit mooie gebied, maar gek genoeg gaan we bijna altijd de andere kant op. Toch deze kant maar eens op! Prachtige foto's!!

  Liefs, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een indrukwekkende beesten zijn die Schotse Hooglanders hè! Hier op de Veluwe zijn ze ook vlakbij, net zoals de wilde paarden: prachtig!
  Ja, dan bof je toch!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen