Pagina's

maandag 11 mei 2015

Walnootcupcakes

Inmiddels zijn ze voor de tweede keer gebakken, op verzoek, dus de walnootcupcakes zijn een groot succes. Ik durf het recept dan ook zeker met jullie te delen. Denk bij deze cupcakes niet aan de ‘bekende’ varianten met fraaie toeven botercrème of slagroom, versierd met mooie marsepeinen figuurtjes. Nee, zoals gebruikelijk ga ik meer voor de rustieke variant. Het recept komt uit een boekje dat ik bij de Witte Boekhandel heb gekocht (geloof ik). Het heet ‘Bakken, 100 recepten’ en is een uitgave van de serie Love Food van Parragon Books Ltd.

Ingrediënten
De ingrediënten voor 12 stuks zijn 90 g zachte boter, 85 g fijne kristalsuiker, 85 g zelfrijzend bakmeel, ¼ theelepel kaneel, een snufje gemalen kruidnagel en een snufje geraspte nootmuskaat (stiekem doe ik iets grotere snufjes, want ik houd wel van gekruid), 1 eetlepel honing, de rasp van 1 sinaasappel, 2 eieren en 40 g gehakte walnoten. Er is ook een topping, daarvoor heb je het sap van die ene sinaasappel nodig, 2 eetlepels honing, ¼ theelepel kaneel en 15 g gehakte walnoten.

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190°C. Neem een cupcakebakvorm voor 12 stuks en doe er 12 papieren vormpjes in. Als je geen cupcake- of muffinbakvorm hebt, kun je de papieren vormpjes ook op een bakplaat zetten. Gebruik in dat geval dubbele vormpjes, want anders zakken ze uit door het gewicht van het beslag.

Zeef het bakmeel en de kruiden boven een kom. Mix de boter en de suiker in een andere kom tot een luchtig mengsel. Voeg de honing en de sinaasappelrasp toe en mix er goed door. Klop de eieren licht los en doe dit beetje bij beetje bij het botermengsel. Als het goed door elkaar gemixt is, spatel het meel en de kruiden er met een metalen lepel door (ik weet niet of een houten lepel of siliconen spatel ook kan, in het recept staat metalen lepel). Voeg op het laatst de gehakte walnoten toe en verdeel het mengsel over de cupcakevormpjes. Bak ongeveer 20 minuten in de oven. Als ze mooi gerezen en goudbruin zijn, zijn ze goed. Je kunt het controleren met een satéprikker of vork, prik in de cupcake en als het er droog uit komt is het oké. Laat de cupcakes afkoelen.

Nu is het tijd voor de topping. Zet een pannetje met de sinaasappelsap en honing op een laag vuur. Roer het goed door elkaar en laat heel zacht een beetje inkoken. Hoe langer je inkookt, hoe sterker de smaak. Meng de gehakte walnoten met de kaneel. Prik een aantal gaatjes in de cupcakes. Sprenkel de sinaasappelsap/honing over de cupcakes (gaat prima met een eetlepel) en strooi er de walnoten over. Zelf ben ik al twee keer vergeten de gaatjes in de cakejes te prikken, maar dat gaat ook prima. Enne, als je walnootliefhebber bent, dan hak je gewoon wat extra.


De cupcakes zijn echt heel lekker, je proeft de honing, de sinaasappel én de walnoten heel goed, maar de cake zelf is door de kruiden ook bijzonder lekker. Ik vind het zelf een heel goed cakeje voor bij de thee, maar hé… als toetje of bij de koffie sla ik ‘m ook niet af. Eet smakelijk.



6 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit, Esther!
    Ik zou er bijna nog een kop koffie voor zetten en er even eentje nemen.
    Ze staan daar zo verleidelijk!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er goed uit, Esther! Lieve groet, Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmmmmm...klinkt goed! :)
    Liefs Daniëlle

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh die ga ik zeker een keer maken, dat moet wel heerlijk zijn...
    Dank je voor het delen van het recept...
    En je mooie foto's ervan...
    Fijne avond,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat lijkt me een lekkere combinatie. Ga ik onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mmmmm dat ziet er heerlijk uit! Die ga ik zeker eens proberen. (Of ik laat het mijn dochters doen, die zijn van het bakken. ;-) XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.