zondag 7 december 2014

De boom staat

Ligt het aan mij of lijkt het steeds vroeger 'kerst' te worden? De goedheiligman was nog geen dag weg of ik zag overal lampjes verschijnen. De weken ervoor was de kerstkoorts al voelbaar, met name op de Scandinavische blogs en facebookpagina's. In Nederland was het nog wat ingehouden, maar ik kreeg echt het gevoel dat we Sinterklaas en zijn Pieten niet snel genoeg naar Spanje terug konden sturen om maar met kerst te mogen beginnen.

Ook bij mij is dit weekend de kerst het huis in gekomen. Eerlijk gezegd zou ik het liever volgend weekend doen, maar ik ga vier dagen naar het buitenland, dus de planning liep anders. Ik vind het nog best wel lastig, die kerstdecoraties. Aan de ene kant wil ik het heel sober houden. Ik ben dol op die lichte noordelijke stijl met veel natuurlijke materialen, simpele versieringen als een kaars op een fles of in een appel en slechts hier en daar een goed gekozen (bij voorkeur brocante) kerstvoorwerp. Maar tegelijkertijd zie ik overal zo veel leuke dingen en ideeën en gezellige hoekjes en mooie stylings, dat ik het gevoel heb dat ik me niet kan beperken tot die eenvoudige stijl.

Na veel wikken en wegen heb ik het toch maar simpel gehouden, voor mijn doen. Ons rendiervel is uit de quarantaine op zolder gekomen. Nu ligt ie op een bankje. Op tafel staan kaarsen in flessen en waxinelichthoudertjes op een paar berkenhouten schijven. Met een paar anijssterren, want die ruiken zo lekker. Voor het raam hangt een zelfgemaakte hulstkrans en eronder staan mijn miskopen van dit jaar: twee van die plastic vogeltjes met led-lichtjes die van kleur veranderen. What was I thinking? Ik hoop nu maar dat de buurjongen van de overkant ze mooi vindt. Verder heb ik wat kerstvogeltjes in de vogelkooi gezet, met led-lampjes, en in de hal hangen twee witte sterren. Nog een oude bakvorm met mos en hyacintenbollen en uiteraard onze kerststal. Dat was het voor nu. Er komt vast nog wel wat bij...

En natuurlijk heb ik een boom. Vorig jaar hebben we toch maar een kunstkerstboom gekocht, al twijfel ik nog steeds of het een goede beslissing was. Het scheelt een hoop naalden en het optuigen is een stuk relaxter, maar ik mis de dennengeur. Ook onze lampjes zijn vernieuwd na de kortsluiting vorig jaar. Ik had een snoer van een kleine 200 led-lampjes gekocht en het idee is dat die in de boom blijven: na de kerst gaat de boom met lichtjes en al de zolder op, samen met het rendiervel. Nu dacht ik met zo'n enorme streng lampjes wel safe te zitten qua licht, maar het snoer blijkt toch nog te kort voor onze perfect geshapete kerstboom. Dus ik heb vandaag maar een extra snoer van nog eens 100 lampjes gekocht. En denk je dat we met 300 lampjes baden in het licht? Niet dus, ze geven nauwelijks licht (kijk maar op de foto). Ik denk dat ik nog moet wennen aan kerst anno 2014.

In de boom is het uiteindelijk een mix geworden van wit, glas en hout. Er hangt wel een bonte mix van dingen in: houten schijfjes, witte dennenappels, brocante en nieuwe ballen, wat kransjes, één klein ijsbeertje en een hele hoop glazen engeltjes. Het was lastig om het beeld te fotograferen, dus ik houd het bij wat detailfoto's. Laat het kerstfeest maar komen. Voor Sinterklaas heb ik toch nog een speculaastaart gebakken. Hij blijft tenslotte onze goedheiligman.

 

 
15 opmerkingen:

 1. Hier zag ik terwijl de Sint nog in het land was, overal al lichtjes...bij ons aan de overkant is het zelfs zo erg, dat ik constant denk, dat de ambulance er staat...en het knippert ook nog.
  De Scandinavische stijl is zeker mooi...heel eenvoudig...maar toch gezellig.
  Mooie Kerstdecoratie heb je toegepast...je boom vindt ik ook mooi, niet te overdadig.
  Fijne Week.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel een heerlijk sfeertje zo bij je Esther... Geniet ervan...
  Liefs, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie boom met prachtige kerstengeltjes. Zelf wil ik geen boom maar mijn jongste dochter protesteert nu. Misschien een heel klein boompje! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt een mooie kerstsfeer neergezet.
  Ik begin ook altijd pas laat. Bolletjes en zo komen er wel in, maar de houten kerstboom kan nog wel even wachten. ik raak altijd in de war als mijn kamer over de kop moet voor allerlei versiering. Kortom ik ben niet zo versierderig.
  Ik wens je fijne dagen in het buitenland.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit jaar heb ik het ook meer als voorgaande jaren, zodra de Sint zijn hielen heeft gelicht, hup de boom erin. Waarschijnlijk omdat we geen gelovertjes meer hebben. Ik vind het toch meer een kinderfeest, hartstikke leuk in hun tijd, maar nu heeft het voor ons de glans verloren.
  Ik probeer het ook beperkt te houden, de versieringen, maar het mislukt toch een beetje...En ach, ik leg me er graag bij neer en geniet gewoon.
  Mooie boom heb je staan. Geniet lekker van de voorbereidingen!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat de tijd van Kerst: dan mag het wel feestelijker zijn! Niks sober....heerlijke lichtjes en een kerstboom!
  Natuurlijk geen knipperende Kerstmannen en gekleurde lichtjes.... dat is weer het andere uiterste natuurlijk!
  En ik houd ook van natuurlijke materialen, dat dan weer wel. maar ik laat me wel gaan met kerstkransen, kerstlichtjes, kerststukjes e.d. Maar goed dat we niet allemaal hetzelfde zijn.....wat zou het dan saai worden.
  Jij hebt het er al zeer gezellig uitzien en eh.....er komt vast nog wel meer bij zeg je: ledvogeltjes misschien een idee??

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We hebben ook maandenlang niets anders gehoord dan zwarte piet...ik vond het niet meer leuk en heb zelfs al donderdagavond de boom opgezet....zo....protest...normaliter wacht ik altijd tot de sint geweest is maar dit jaar lekker niet....je boom ziet er prachtig uit en wat leuk de glazen ballen met het rendiertje...heel mooi allemaal....lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie boom heb je! Je kunt niet zien dat ie nep is. Ik moet nog 1 dag werken maar dan wil ik ook een boom! Gezellig met deze donkere dagen. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie boom, beslist niet te zien dat het een nepper is zo op de foto.
  Lieve groet, Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou ik betrap me erop dat ik ook steeds vroeger begin....komt ook door de fair, dan ben je er al een tijd mee bezig, en ik vind na de kerst er niks meer aan, dat ben ik het heel snel zat. Om dan toch wel een poosje te genieten, begin ik al eerder. Deze week moet de boom er ook maar weer in, weliswaar een echte want daar hou ik het meest van, en dan de rest ook gezellig, niet te vol maar wel leuk even weer wat dingen neerzetten.
  Fijne week en geniet lekker van je spulletjes! Groeten, Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow jij bent al klaar voor de kerst, gezellig Esther! Ik moet nog beginnen.. we gaan zo een kerstboom halen, compleet met afvallende naalden maar wel met dennengeur want daar hou ik zo van:) Eerst nog even lekker op mijn kleindochter passen morgen en eind van de week komt hier dan ook de kerstsfeer in huis.

  Lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het lijkt alsof de kerst steeds vroeger begint, ik ga dit weekend maar eens aan de slag.
  Jij bent wel lekker op tijd, geen naalden, maar wel een moie boom.

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie boom Esther! Wij hebben 10 jaar lang een kunstboom gehad, en haha, de laatste paar jaar vielen de naalden eruit. Volgend jaar maar eens een nieuwe kopen met kant en klare lampjes want dat is altijd zo' n gedoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik werk tegenover een appartementencomplex met vooral veel senioren. Daar knipperde voor de Sint al en boel sfeerverlichting. Ach zij vinden het echt heel mooi denk ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie sfeerplaatjes Esther!
  Onze boom staat pas sinds gistermiddag, toen ben ik hem gaan zetten, alleen lichtjes met houten harten en sterren.
  De ballen heb ik dit eruit gelaten.
  Fijne dag en liefs,Hanny

  BeantwoordenVerwijderen