dinsdag 9 september 2014

Trouvailles

blikken en ballen uit La Voulte
We zijn weer terug! We hebben twee heerlijke weken in Frankrijk gehad, op onze vaste stek in de Ardèche (zie eerdere blogpost). Lekker luieren, af en toe wat door een stad kuieren en heerlijk lunchen, maar dat hebben jullie in de vorige post kunnen lezen. We hebben ook een fantastisch overnachtingsadres ontdekt, waarover binnenkort veel meer. En natuurlijk was er ruimte voor een beetje brocantejacht.

Het liefst zou ik bij iedere brocantewinkel stoppen om te snuffelen tussen al die mooie spullen. In de buurt zijn flink wat adresjes te vinden, bijvoorbeeld in Lavilledieu (niet ver van Aubenas), in Meysse (Les Quatre Sous: niet normaal meer, zo enorm) en op de nationale weg van Loriol naar Montelimar (aan de Drôme-kant). En zoals overal in Frankrijk kent ook de Ardèche brocantemarkten en vide-greniers. Genoeg te ontdekken dus. Manlief vindt brocantejacht echter best leuk, maar niet overal waar het woord te lezen is. Dus we hebben het beperkt.

Iedere vierde zondag van de maand is er een grote brocantemarkt in La Voulte sur Rhône, niet ver van onze hameau. Het is ook de plek van een supergezellige weekmarkt die we eigenlijk nooit overslaan. We kenden de rommelmarkt van een eerder bezoek en hebben ons er opnieuw prima vermaakt. Meestal gaan we zonder plan op pad en zien wel wat we tegenkomen. De oogst van dit jaar: 2 postkastjes (of zo), een koperen kruik, 2 kleurrijke blikken, 2 ovale schaaltjes, een kitscherig souvenir van Mont St. Michel én een set gekleurde ballen in het originele metalen houdertje (met een vreselijke plastic sluiting). Ook manlief vond iets naar zijn gading: een miniatuur Renault Alpine A110.

manlief met de vioolkist in Grâne
Een week later was het de vijfde zondag in de maand en dat komt niet zo vaak voor. Een mooie gelegenheid voor een fraaie vide-greniers in het dorpje Grâne, gelegen in de Drôme, net aan de andere kant van de Rhône. We zijn hier voor het eerst en kijken onze ogen uit op de uitgebreide rommelmarkt. Net als in La Voulte vinden we ook hier een mix van professionele handelaren en locale bewoners met hun zolderinhoud. Onze aankopen komen wat langzaam op gang, maar uiteindelijk gaan we tevreden terug naar ons vakantie-adres. Ik met twee lookalike grès-potten, een schattig theekopje, een emaille (ja, wat is het?) soort van pannenonderzetter, vier oude ansichtkaarten en een heel groot taartbord. "Oui madame, c'est pour une grande tarte." De kaarten zijn geweldig: twee van Parijs en twee van de zee. Meer dan 100 jaar geleden zijn ze met zorg uitgezocht en beschreven en voorzien van een postzegel; sommige zelfs voor op de kaart, dat schijnt heel gebruikelijk te zijn geweest. Manlief is zeer verguld met zijn aankoop: een mooie houten vioolkist! Zonder inhoud en dat is maar goed ook, want wij sluiten de kist zorgvuldig met alle sluitingen, waaronder die waarvoor een sleuteltje nodig is (die we dus niet hebben). De kist heeft vanaf nu een nieuwe functie: decoratie.

spiegeltje en koffiepotje
van de markt in Anrosey
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we alleen deze twee markten zouden bezoeken. En natuurlijk de brocantewinkel van onze zwager, waar ik een leuke stempel van een tros druiven op de kop tikte. Deze kwam uit een verzameling van allerlei spullen met druiventrossen, waar de vorige eigenaren gek op waren. Maar ik kreeg nog een brocantetoetje: een heuse dorps-vide-greniers in het dorp van ons overnachtingsadres: Anrosey. De jaarlijkse rommelmarkt stond gepland op onze laatste reisdag en er was eigenlijk geen tijd voor een bezoek. Het compromis was dat ik ’s ochtends om kwart voor 7 onder de douche stond en de kamer uit sloop. Manlief draaide zich nog even lekker om, terwijl ik heerlijk struinde over de markt. De helft van de kramen was nog niet ingericht, maar het was helemaal top. Binnen 5 minuten scoorde ik een snoezig koffiepotje: wit emaille met een rose roosje! Deze werd al snel gevolgd door twee oude schaaltjes en ook een oud bakblik verdween in de tas, nog voordat alle busjes met Nederlands kenteken bij de markt arriveerden (in dit deel van Frankrijk een bekend verschijnsel, zo hoorde ik). Na het ontbijt deden manlief en ik nog een rondje en kocht ik de spiegel die ik eerder die ochtend al gezien had. Uiteraard was ook manlief succesvol en vond een fraaie koperen drukspuit.

Zelf zal ik nooit een goede handelaar worden, want ik houd alle brocante-trouvailles het liefst voor mezelf. Maar ja… er moet zo af en toe ruimte gemaakt worden. Manlief heeft er niet zo veel moeite mee: hij verkoopt zelfs de dingen die hij zelf ook geweldig vindt. Dus, als jullie toevallig belangstelling hebben voor een miniatuur Alpine, een houten vioolkist (gesloten) of een koperen drukspuit, stuur dan even een mailtje naar vankoos@kpnmail.nl. Natuurlijk mag dat ook als je interesse hebt in een van mijn aankopen, maar ik beloof nog niks :-).

de grèspotten zijn al in gebruik
de koperen drukspuit

detail van het postvak-kastje

oude schaaltjes van Moulin des Loups

de markt in Grâne

mooi verweerde ballen

het koffiepotje uit Anrosey nog een keertje

de kaarten zijn zowel aan de voor- als achterkant mooihet bakblik heeft een nieuwe inhoud

bijna alle aankopen bij elkaar
12 opmerkingen:

 1. Wat een mooie vondsten Esther!
  En soms moet je weer plaats maken voor wat anders maar wat is dat moeilijk he?!
  Heerlijk trouwens om even alleen over een markt te struinen.

  Liefs,Hanny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke vondsten zeg, vooral het emaille koffiepotje is erg mooi.
  Groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie vondsten heb je! Vooral de ballen,blikken en het koffiepotje. Leuk dat je man ook mooie dingen heeft gevonden. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O jee, ik ben weg van je emaille koffiepotje met bloem en die groene weegschaal die ernaast staat, maar die is vast al langer in je bezit. Fijn dat je het zo heerlijk hebt gehad op vakantie!
  Liefs, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk die brocantejacht! Ik heb je B&B adresje ook even bekeken, mooi stekje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat lijkt me een heerlijke vakantie, van markt naar markt...Leuk dat je man ook lekker meedoet en ook spulletjes koopt. Mijn manlief loopt meestal de boel te sjouwen, hihi. Je hebt hele leuke dingen gekocht. Tja, en als je dan niet af en toe zelf verkoopt, groeit je huis vol. Maar misschien heb je wel spulletjes in huis waar jezelf op bent uitgekeken en iemand anders weer heel blij mee is. En dan krijg je weer lege plekjes en tja...dan móet je weer naar die marktjes in Frankrijk...ach, er zijn ergere dingen, hihi.
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke vakantie!
  En je hebt leuke spullen gevonden. De grespotten en het koffieketeltje met roos, prachtig.
  Geniet van je spullen en maak een ruilkast.Dan kun je steeds weer iets anders in je huis zetten en zet je het andere weer in de ruilkast.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is nou wat je zegt een top vakantie!! heerlijk! je heb echt leuke dingen weten te scoren zeg!! en dan thuis genieten van al het moois en de herinnering aan een super vakantie!
  Fijne dag
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo....had je nog ruimte om te zitten in de auto? Wat een geweldige aankopen heb je gedaan! Het is voor ons al een paar jaar geleden dat we in Frankrijk op vakantie waren en dit mis ik toch wel: dat struinen! Heerlijk!

  Groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hebt je weer flink uitgeleefd met aankopen doen maar wat leuk al die nieuwe vondsten! Fijn dat je een geslaagde vakantie hebt gehad.

  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Esther,
  Zo te zien zijn jullie heel goed geslaagd bij de diverse markten. Wat een heerlijke spullen hebben jullie gevonden. Ik zou ook alles zelf houden hoor, zou er geen afstand van kunnen doen voorlopig. Dus zeg ik, geniet er eerst maar eens een jaartje zelf van. Volgend jaar vind je weer nieuwe spullen en dan kun je altijd nog een paar van deze wegdoen...
  Ik wens je alvast een heel fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 12. leuk om je vondsten te zien en wij hebben afgelopen vakantie in de buurt van lavilledeu doorgebracht en inderdaad daar de brocante winkels bezocht, en nog een kringloop winkel in aubenas en de markt in aubenas. liefs colinda

  BeantwoordenVerwijderen