zaterdag 12 juli 2014

Time!

Je ziet ze al een poosje in brocantewinkels, -webshops en op foto’s: emaille wijzerplaten. Of papieren wijzerplaten, of stempels van klokken. Ik vind ze prachtig, vooral als het hier en daar een beetje gebutst is, er een hoekje af gesprongen is of het koper er wat doorkomt. De klok zelf hoeft er niet bij, evenmin als de kast of de wijzers, al kunnen die ook erg fraai zijn. Maar ik ben dol op die mooie ronde eenvoudige witte wijzerplaat.

verstopt achter een mooie kom
Bij Anno Oud zag ik er meerdere staan. Ze hadden ook een hele verzameling van die kleintjes, voor in een zakhorloge. Die waren ook schattig, maar ik heb met zorg een grote uitgezocht. Een mooie witte met zwarte letters en een kleine gekleurde decoratie, waarop de naam van het dorp waar de plaat gemaakt is, zo hoor ik van de eigenares van Anno Oud.

Ik kijk eens wat verder op het internet: Een wijzerplaat is een deel van een uurwerk dat de precieze onderverdeling van de tijd aangeeft. Vele klassieke wijzerplaten met Romeinse cijfers hebben geen "IV" maar een "IIII". Dit komt doordat men om symmetrieredenen 3 groepen van 4 cijfers wil creëren: I, II, III, IIII; V, VI, VII, VIII; IX, X, XI, XII.


Dat moet ik natuurlijk meteen gaan controleren. En ja hoor, de mijne heeft ook een IIII. Dat vind ik leuk!

dit waren de kleintjesen dit zijn doosjes met allerlei horloge-onderdeeltjes

dit is 'm geworden

uit het plaatsje Fougerolles ... en met een IIII

en heel veel mooie details

7 opmerkingen:

 1. Hoi Esther,
  Een prachtige wijzerplaat heb je gevonden... Heb je inmiddels al een hele verzameling? Dat van die IIII wist ik al, ik vond het altijd wel heel raar dat zo'n cijfer is aangepast voor een klok... maar ja, het werd gedaan en iedereen vond het goed... blijkbaar... Wij hebben twee relatief oude klokken in huis, maar beiden hebben wijzerplaten met 'gewone' cijfers...
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk die wijzerplaten ! Kom hier voor het eerst op je blog en heb me meteen aangemeld als volger superleuk blog heb je. Die houten tollen waar heb je die vandaan? ik ben nl gek op die dingen. groetjes en een fijne zondag, Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Welkom op mijn blog. De tolletjes heb ik bij de brocanterie van mijn zwager in Frankrijk gekocht. Maar in Nederland zie ik ze af en toe ook wel. Volgens mij heeft Brocaatje (www.brocaatje.nl) ook nog een aantal.

   Verwijderen
 3. Je hebt een mooie wijzerplaat uitgezocht hoor! Mooi brocante sfeertje zo.

  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie weetjes over de wijzerplaten, ze zijn erg mooi Esther, leuk dat je er een paar gevonden hebt.

  Fijne week en lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zijn ze leuk! Ik let er nooit op maar zal nu met andere ogen er naar kijken als ik er ééntje zie!
  Weer wat wijzer geworden.....waar bloggen al niet goed voor is hè!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hij is prachtig, goed uit gezocht. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen