dinsdag 17 juni 2014

Weekendje Texel

Het stond al een tijdje gepland: een weekendje Texel. Nu is het bij ons zo dat manlief niet van de zee houdt; de branding vindt hij lawaaiig, de geur van de zee stinkt naar rotte vis en dat strandzand gaat ook maar overal in zitten. Ik daarentegen word helemaal gelukkig als ik de meeuwen en de branding hoor en de zee ruik. Dat moge wel duidelijk zijn na mijn blogposts over Schier en schelp. Maar goed…  zo eens in de twee jaar moet ik gewoon een paar dagen naar zee en ons weekendje Texel was daarvoor bedoeld.

De laatste keer dat ik op Texel was, is 27 jaren geleden. Toen verbleef ik met een aantal schoolvriendinnen in het goedkoopste huisje dat we voor 8 personen konden vinden: dat huisje bleek ver verwijderd van ‘stapplaatsen’ als De Koog en Den Burg, maar als goedmakertje zaten we naast de parachutistencamping. Als ik het goed heb, is een van de vriendinnen uiteindelijk nog met een jongen getrouwd die ze daar ontmoette.

In 2014 zaten manlief en ik zeer centraal in De Koog. Om de hoek was de Dorpsstraat en om de andere hoek de weg naar het strand. Eerlijk gezegd is het niet de meest pittoreske keuze. Hoe ze het voor elkaar krijgen weet ik niet, maar volgens mij is de Dorpsstraat in De Koog (d.w.z. het voetgangersgebied) het meest schreeuwerige stukje Nederland dat ik ooit heb gezien. Ook zonder alle oranjeparafernalia. Er zit weinig stijlvols bij, zeg maar heel weinig. Alleen het schattige huisje naast de kerk is de moeite waard. Ik heb wat schelpen gekocht bij Zilt en Zo en wat Texelse specialiteiten bij de delicatessenzaak.  En de bediening bij het Vogelhuis verdient een pluim; probeer er vooral de ‘frozen cappuccino’.  Ik wil ook zeker niet klagen over De Koog, we hebben er fijne dagen gehad, niet in de laatste plaats door de ontvangst in hotel Tesselhof en het fantastische strand. Maar voor het  brocantegevoel hoef je er niet heen te gaan.

 
Den Burg staat bekend om de leuke winkeltjes en dat is zeker terecht. Ik was op een blog al de winkel van Kees de Waal tegengekomen: vier etages (van kerstkelder tot rommelzolder) vol met landelijke spulletjes. Manlief heeft het alle etages volgehouden en was vol verbazing over  hoe je die voorraad in vredesnaam weg moest krijgen. De rest van de woonwinkeltjes heb ik alleen bezocht J. Naast de leuke winkeltjes zijn er ook heel veel leuke straatjes en huisjes in Den Burg. Vooral het witte hofje was fantastisch. Ik heb zo’n vermoeden dat daar heel veel foto’s genomen worden, gezien het glimlachje van de bewoner die langsliep.
Voor de lunch is de haven van Oudeschild een prima plek: vissersboten, netten, meeuwen en heel veel brutale musjes, waarvan er een zelfs op de rand van mijn bord zat. ’s Middags zijn we naar het juttersmuseum geweest. Dat was zo geweldig dat er een aparte blogpost van komt. ’s Avonds na het diner liepen we weer richting strand voor een kopje koffie in het paviljoen. Een groep jongeren was aan het wakeboarden en dat is een prachtig gezicht met de ondergaande zon.Zondag zijn we op tijd naar huis gegaan. Er moet ook wat te genieten overblijven. Volgende keer gaan we zeker op de fiets naar de Slufter. We willen de vuurtoren van De Cocksdorp nog zien en ook Ecomare staat nog op de wensenlijst. Of gewoon wat fietsen door het duinlandschap, over de dijken tussen de schapen door… met die heerlijke zeelucht en het geluid van de branding.12 opmerkingen:

 1. Leuk om weer even, via jouw verslag, op Texel te zijn. De meeste straatjes kan ik me wel voor de geest halen (eigenlijk door de winkels, hihi, zoals de winkel van Kees de Waal). Maar ook buiten de winkels zijn er hele leuke straatjes om doorheen te wandelen. En zeker in het toeristen-seizoen is dat een welkome afwisseling, na alle drukte. Brocante is er inderdaad niet zoveel te vinden, maar wij liepen eens pardoes een tweedehandsspullen-verkoop in, gewoon in een grote schuur, en daar vonden we meer naar ons gading. Texel blijft leuk om vaker te bezoeken. Alleen die toeristen....hihi.
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die kwallen blijven een typisch gezicht zo op het land, zo drillerig terwijl ze in het water zo mooi sierlijk zijn. Ben zelf diverse malen op Texel geweest, soms zelfs een week op vakantie geweest daar en heb dan ook nagenoeg het hele eiland verkent. De Koog en Den Burg waren qua dorpjes/stadjes toch wel mijn favoriet. Bij Kees de Waal kocht ik destijds eens een prachtige oude klok. De winkel is in loop der jaren steeds groter geworden. Maar vooral ook het strand, de rust, de zee, de wind.. het genieten... Heerlijk!

  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om dit allemaal te lezen! Zoveel punten van herkenning! Ik ben twee keer geweest en ik heb die twee keer hele andere dingen kunnen doen. Zoveel te zien en te doen nog op zo'n eiland. Het winkeltje van Kees herken ik, wat heb ik daar toch lekker zitten neuzen! Ik moet zeggen dat ik helemaal zin krijg om naar Texel te gaan. Straks eerst eens kijken of er nog een weekendje Texel in zit! ;-) Liefs, Anne-Co

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een heerlijk weekend hebben jullie gehad, Esther!
  Ja , ik hou wel van zee en duinen.
  Ook leuk om na zoveel jaren weer naar een oude stek terug te gaan.
  Ik ben nog nooit op Texel geweest, maar wel op een paar kleinere eilanden. Ik vind de oude dorpen ook zo mooi.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lastig wanneer je allebei andere ideeën heb tover hoe een vakantie er uit moet zien! Maar gelukkig gaat hij wel met je mee naar zo'n mooi plekje!
  Mooie foto's heb je er van gemaakt!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk zo'n weekendje weg in eigen land. En Texel is zeker de moeite waard. Lief, die laatste foto. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Texel is echt de moeite waard om te verblijven, op de fiets, langs het strand lopen, of gewoon een dorpje bezoeken er is altijd wel iets te zien, bij ons valt de keuze vaak op Schiermonnikoog, manlief vindt Texel te druk , omdat zijn oma op Schiermonnikoog woonde gaan we daar vaker naar toe, maar ook Texel bezoeken we weleens
  Je hebt in ieder geval de mooiste plekjes wel genoemd hoor, heerlijk om er uit te waaien.

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lief♥ je woorden op mijn post♥ bedankt lieverd doet me goed ..en zo te zien had je een super weekendje Texel..ben er zelf nog nooit geweest..wie weet ..;)
  Geniet van het weekend Liefs ♥ Gaby..♥..;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ondanks je man de zee maar niets vind hebben jullie toch wel genoten een paar prachtige sfeerplaatjes zijn er uit de camera gekomen .... en je kan dit weekend weer als een prachtige herinnering bewaren .... wens je een fijne dag ...lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben ook helemaal fan van Texel. Wij hebben gelijk ook weer een weekendje Texel geboekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben ook helemaal fan van Texel. Wij hebben gelijk ook weer een weekendje Texel geboekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zocht lange tijd een goed hotel in de koog in Texel en heb uiteindelijk iets voor mijn gezin en mij gevonden. Het was een leuke vakantie en ik heb er van genoten.

  BeantwoordenVerwijderen