woensdag 9 april 2014

Kleine reizigers

Ze heten ‘Little travellers’, deze kleine figuurtjes die zijn gemaakt van kraaltjes en stof. Ze komen uit Zuid-Afrika en hebben dus al een hele reis gemaakt. Deze travellers reizen met een eigen paspoort. En een verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik ze leerde kennen via mijn werk bij een reisorganisatie: SRC-Cultuurvakanties. 

De travellers zijn gemaakt door vrouwen in Zuid-Afrika. Het is onderdeel van een project van het Hillcrest Aids Centre in KwazuluNatal. Met dit project, genaamd Woza Moya (=Kom Verandering), verdienen de vrouwen een inkomen voor zichzelf en hun familie. Ze krijgen daarmee niet alleen grip op hun leven, maar ook zelfvertrouwen en hoop op een betere toekomst. Ze maken van kralen allerlei sieraden en andere producten , die vervolgens worden verkocht.

Het verhaal van de ‘Little Travellers’ begon 11 jaar geleden, toen de handwerksters van het Hillcrest Aids Center de eerste kleine poppetjes in een workshop maakten. Iedereen was zo enthousiast over het resultaat, dat ze niet konden wachten om ze aan de wereld te laten zien! Vanaf het begin verkochten de poppetjes ontzettend goed. De hele gemeenschap omarmde de Little Travellers meteen. De boodschap van de kleine poppetjes is dan ook onweerstaanbaar: ‘Vrienden zijn als sterren: je ziet ze niet altijd, maar je weet dat ze er altijd zijn.’ Al snel kwamen er bestellingen uit de hele wereld en gingen de poppetjes ook letterlijk op reis. Inmiddels zijn er allerlei ontwerpen: de medicijnvrouw, de krijger, moeder met baby, oma met baby, een voetballer, bloemenvrouwtjes, een zeemeermin en zelfs onze koning en koningin.

Een van de vrouwen die Little Travellers maakt, is mijn naamgenote Ester. Ester Sibisi is een 58 jarige moeder van vier kinderen, die ook zorgt voor haar kleinkinderen. Ze geeft ze eten en kleding. Ester kwam naar het Hillcrest Aids Centre voor informatie over het verbouwen van groente. Ester had toen geen inkomen en kon wel met kralen werken. Ze ging meedoen met het Woza Moya project en ze leerde Little Travellers
te maken. Ze wil groeien als handwerkster en geniet ervan haar kennis te delen met anderen en ook te leren van anderen. Ester is een spirituele vrouw. Ze krijgt kracht van haar kralenwerk en weet dat haar werk een positieve invloed op haar leven heeft. Als ze een Little Traveller ziet, krijgt ze een lach op haar gezicht. Alles wat ze nu bereikt heeft, heeft ze te danken aan het maken van de Little Travellers. Ze heeft een huis kunnen bouwen voor haar kinderen.

Ik vind het prachtig dat zo’n kleine reiziger zo veel positiefs doet voor zo veel mensen. Alleen daarom al heb ik een paar gekocht, om op die manier bij te dragen  aan dit mooie doel. Maar even los van de achtergrond van de Little Travellers …. ze zijn toch ook gewoon heel erg leuk?! Laat ze meereizen op de kraag van je jas of speld ze aan je tas en draag zo hun mooie boodschap uit.

Lifestyle by Koos geeft een Little Traveller weg! Wil je graag zo’n kleine reiziger? Laat even een berichtje achter onder deze post, op facebook  of mail naar vankoos@kpnmail.nl. Zeg ook even naar welke reiziger je voorkeur uitgaat: de krijger, het gele bloemenvrouwtje of het blauwe bloemenvrouwtje. Op 20 april laat ik weten waar de volgende reis van deze traveller naar toe gaat.

Meer informatie op de speciale pagina van SRC-Cultuurvakanties en ZuluAid


12 opmerkingen:

 1. Hoi Esther,
  Wat een mooi en hoopgevend verhaal.
  Ik heb ook de site even gelezen.
  Maakt niet uit wat het is, maar als er een programma is waardoor werk ontstaat, dan zie je de vrouwen opbloeien en het heft in handen nemen. En helemaal als ze hun eigen talenten kunnen gebruiken.
  Ik weet van meer van dit soort programma's wat op een gegeven moment tot een zelf voorzienend project wordt.
  En ik doe graag mee voor een little traveler. En ik ben een bloemenmeisje en hou van blauw.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi verhaal zit er achter deze kleine wereldreizigers, prachtig zoals je het hier voor ons beschrijft.
  Wat een mooi initiatief, wij vinden werken en op eigen benen staan zo vanzelfsprekend en voor die vrouwen is het echt een start om zelf aan de slag te gaan.
  Ik doe ook graag mee hoor.

  lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Eefie,
   De little traveller is voor jou! Laat je me even weten waar ik welke reiziger naar toe kan sturen? Mijn mailadres is vankoos@kpnmail.nl.
   Groetjes, Esther

   Verwijderen
 3. Wat een leuke poppetjes en wat een mooi doel!
  Ik doe ook graag mee, voor het gele bloemenvrouwtje.

  X Nana

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Esther,
  Wat een prachtig initiatief weer, van vrouwen die er heel veel voor doen om een beter bestaan op te bouwen, voor zichzelf en voor hun gezin. Ik heb groot respect voor deze vrouwen. Ik doe graag mee...
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,lmirja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een heel mooi initiatief! En zo'n mooi verhaal dat er aan vast hangt. Het maakt de wereld een beetje beter.

  Grts, Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi verhaal....een verhaal wat je raakt in je hart....
  Het initiatief is prachtig......ik wil graag mee doen en vind het blauwe bloemenvrouwtje erg mooi....
  Fijne dag en liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schitterend verhaal en initiatief....een mooi gebaar om deze poppetjes aan een vriend te schenken....wij hebben met ons zangkoor het Afrikaanse Volkslied gezongen Nkosi Sikeleli.....Woza Moya...was een stukje tekst hieruit...Ik doe ook graag mee en vind het gele poppetje erg leuk....waar kun je deze poppetjes kopen bij de Wereldwinkel?....fijn weekend en lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn te bestellen via http://zuluaid.nl/products-page/little-travellers/. Ze zijn in ieder geval ook te koop in het Reiscafé in Groningen (Oude Boteringestraat). Als Groningen te ver is, kun je het ook via mij doen. Dan stuur ik ze gewoon op. Wij hebben niet alle versies altijd voorradig.

   Verwijderen
 8. Wat een mooi verhaal. Ik doe graag mee. Ehhhh tja ik ga (natuurlijk) voor de blauwe.
  ;-) xx Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi verhaal en een leuk initiatief om daar zo meer bekendheid aan te geven!

  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi hoor! Ik doe ook graag mee en zou met elke traveller blij zijn ;) Mooi initiatief

  Fijne dag

  Groetjes Pietrik

  BeantwoordenVerwijderen