Pagina's

maandag 8 april 2013

Gezusters Anna en Clara


de mooiste dozen in allerlei maten
In oktober vorig jaar is een bijzonder leuke winkel geopend op de Grote Markt in Groningen: Søstrene Grene. Ik probeerde mijn collega’s uit te leggen wat voor soort winkel dat is: een soort van Dille en Kamille meets Xenos meets Ikea meets Pipoos meets Hema, en dan Deens, had ik ervan gemaakt. Maar eigenlijk doet zo’n omschrijving de winkel geen recht. Inmiddels kom ik er zo ongeveer wekelijks en zijn de nodige Søstrene Grene-spulletjes al langsgekomen op mijn blog, vooral in de boite de vin verschijnen regelmatig aankopen. Ik had al een tijdje het plan om een blogpost aan de gezusters Grene te wijden toen ik op facebook een uitnodiging zag voor een bloggersevent. Kijk, komt dat even goed uit. Een avondje heerlijk winkelen, andere bloggers ontmoeten (heel leuk: kijk eens bij Pinka), in alle rust foto’s maken van de winkel, thee proeven, wat van het hapjesbuffet meepikken en kennismaken met de crew van Søstrene Grene. Wat een feest. En ik kreeg ook nog een goodiebag mee!  Ik pik even wat tekst van de website van de zusters om een indruk te geven van de geschiedenis van deze winkelformule.

voor waxinelichtjes
“Søstrene Grene (De gezusters Grene) werd in 1973 opgezet door de twee Grene-zussen. Oorspronkelijk bevond de winkel zich op een lastig toegankelijke 1e verdieping, waar eerder een lunchroom had gezeten. Het idee van lage prijzen berekend op basis van een vaste winstmarge ontstond vanuit de opvatting dat er iets bijzonders nodig was om de klanten de steile trap naar de 1e verdieping op te lokken. Søstrene Grene was daarmee de eerste discountwinkel in Denemarken en vanaf de eerste dag onderscheidde de winkel zich van de massa. Later steeg het ambitieniveau en kwam er meer nadruk op de esthetiek en presentatie van de producten. Zo ontstond o.a. het idee om de producten te presenteren in de houten kratten waarin ze werden geleverd. Toen de producten steeds vaker in kartonnen dozen werden geleverd, werd begonnen met de productie van de beroemde houten kratten van Søstrene Grene. Het idee van de winkel als een markt ontstond ook al heel vroeg. De inspiratie kwam van markten in het Middellandse Zeegebied, waar handelaars hun waren aanboden in een charmante en hectische mix van kleuren, geuren en geluiden. Het spel tussen licht en schaduw vormde (en vormt nog steeds) een belangrijk aspect van de inrichting. De producten worden vaak zonder verpakking gepresenteerd, zodat klanten de producten kunnen aanraken en (niet onbelangrijk) we tegelijkertijd besparen op verpakkingskosten en het milieu minder belasten. In 1989 begon een nieuwe periode voor Søstrene Grene, met de opening van twee nieuwe winkels in Aalborg en Herning. Tegenwoordig heeft Søstrene Grene overal in Scandinavië winkels, en de rest van Europa komt eraan.” Bron: www.sostrenegrene.com.
keukenspullen

Wat is er dan zoal te koop in de winkel? Woondecoratie, servies, speelgoed, zeep, allerlei papiersoorten, wol en katoen, knutselmaterialen, koffertjes, textiel, keukenspullen, kaarsen, servetten, een enorme verzameling teken- en schildermateriaal, sieraden, gedessineerde dozen, manden, glaswerk, snoep, etenswaren, kruiden, enzovoort enzovoort. Een deel is vaste collectie, maar het aanbod varieert per week en soms moet je er echt heel snel bij zijn. Maar dat vind ik niet erg…

koffertjes

mandjes

notitieboekjes
kandelaars

katoen

snoepjes

thee

heel veel potjes
en heel erg mooi woontextiel

7 opmerkingen:

  1. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit van deze winkel gehoord.
    Het ziet er allemaal wel heel leuk uit.

    Fijne Avond,
    inge, my choice

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op dit moment is er alleen nog een vestiging in Groningen. Maar er komen meer :-).

      Verwijderen
  2. Lieve Esther,
    Bedankt voor je ontzettende lieve woorden, heerlijk om zo even opgebeurd te worden als je een beetje verdrietig bent.
    Ja ik moet me niet kwaad maken over zo´n mens maar die boze woorden raakten mij ontzettend.
    Ik heb zo´n ontzettend veel warme berichtjes gekregen op mijn blog en via de e-mail dat maakt alles weer goed wat zij verpeste.
    Ik heb die boze worden één voor één in de prullenbak gegooid en ga gewoon lekker door met mijn stijl:)
    Een knuffel voor jou en ik wens je een fijne avond.
    Liefs Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ken de winkel niet, maar het lijkt me superleuk, ik noteer het in mijn boekje!

    lieve groet, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar o waar....ik ga binnenkort bij mijn dochter op bezoek, zeker weten dat ik er even binnenstap hoor......

    Om privacy redenen is de naam van mijn blog gewijzigd, als je me zoekt...
    http://whats-inaday.blogspot.nl
    Je vindt me dus niet meer op eefiesday.blogspot.nl

    Lieve groetjes,
    Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon op de Grote Markt. Kan niet missen.
      Groetjes,
      Esther

      Verwijderen
  5. Wauw, dat ziet er hebberig uit, dank voor je tip.
    Binnenkort ga ik weer naar Groningen en ga ik er zeker even kijken.

    Doei Doei Greet.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.