dinsdag 30 juni 2015

Potten en planten

Bij het inrichten van onze tuin was manlief erg stellig: de potten zijn jouw domein. En dus verzorg ik al 10 jaar de planten die in potten staan. En dat zijn er nog al wat, want ik vind potten met planten leuk. Het is ieder jaar weer een feestje om al die potten te vullen. Nou ja, aan het einde van de dag kan ik even geen potgrond meer zien, maar je weet waar je het voor doet. Een maandje later is het namelijk één grote bloemenzee. En dat is ongeveer nu, dus tijd om jullie wat te laten zien.

In de zijtuin en op het waterterras heb ik uitsluitend geglazuurde potten. Ooit heb ik bedacht dat als ik met verschillende kleuren werk, ik dan wel één soort materiaal moet hebben voor de rust. Op zich is dat wel gelukt, maar je hebt geglazuurde potten in zoveel soorten en maten en kleuren dat het alsnog een zootje is. Maar dat maakt niet uit, het blijft gezellig met al die bloemetjes. Dit jaar heb ik heel veel petunia's (vooral die kleintjes) en lobelia's, maar ook een mooie geranium, campanula en natuurlijk lavendel!

Voor het huis staat een combi van zink en aardewerk. Omdat daar het grootste deel van de dag schaduw is, is dat het domein van de vlijtige liesjes. Er staan ieder jaar twee zinken tobbes met vlijtige liesjes; soms in allerlei kleuren, soms in één of twee kleuren. Dit jaar is het één kleur per tobbe. De liesjes zijn een ode aan mijn vader, die er gek op was. Hij was ook degene die de eerste tobbe aan me gaf en geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om iets anders in de tobbe te zetten. En het is ook een fantastisch gezicht als je thuiskomt, al die bloemetjes.

Verder zijn er nog drie hanging baskets. Twee flankeren de ingang van de zijtuin en de ander hangt naast de terrasdeuren. Ook in de baskets wissel ik het per jaar af. Soms zijn het allerlei kleurtjes van dezelfde plant, soms verschillende bloemen met verschillende kleuren, of juist alles in één kleur. Omdat manlief het meest van fuchsia's houdt, heb ik er dit jaar 'bellenplanten' in gezet. Die bloeien echt de hele zomer door, dus het is een prachtig gezicht.

De vaste beplanting is wat minder succesvol. Hoewel, dat is misschien de verkeerde omschrijving. Sommige planten doen het geweldig bij ons en anderen willen maar niet aanslaan. Dus ga ik maar los op die bloemen die het goed doen. Dat houdt in dat we dit jaar honderden (ik overdrijf niet) hortensiabloemen gaan krijgen in de tuin. En kilo's bramen, zoals ieder jaar. Misschien krijgen we zelfs wel appeltjes uit eigen 'boomgaard'. Als we hier nog wonen dan.... maar daarover een andere keer meer.
4 opmerkingen:

 1. Hoi Esther,
  Wat een heerlijke vrolijke boel is het met al die potten met bloeiende planten. Dat ziet er echt fantastisch uit bij je.
  Het blijft een werk hè, zeker met dit warme droge weer, om alles van voldoende water te voorzien... maar dat is het wel waard natuurlijk...
  Heel fijne warme dag vandaag,
  doe rustig aan,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ziet het er fleurig uit bij je. Je 'bellenplant' heeft prachtige kleuren. Als ik het goed zie, woon je aan het water? Lijkt me heerlijk om daar dan op je terras te zitten en te genieten nadat je ze allemaal water hebt gegeven (ik weet uit ervaring dat het elke avond een hele klus is). Maar je wordt beloond met prachtige bloemen!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je potten staan er prachtig voor!
  En het is waar, je moet ze goed verzorgen, anders stopt de bloei.
  Maar je krijgt dan ook veel terug.
  Ik geniet er zelf ook heel erg van!
  Veel plezier bij het verzorgen Esther!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige kleurige bloementoestand bij jou! Erg mooi. Genieten en bijhouden. Elke avond dode bloemetjes plukken maar wat kun je er dan lang van genieten. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen