maandag 28 oktober 2013

Brocanteroute deel 1: de ochtend

Het weekend van 26 en 27 oktober was het weekend van de Drentse Brocanteroute, een route langs 12 leuke brocantewinkels. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van waar je woont, welke route het handigst is én welke winkels je bezoekt, want alle 12 werd ons (= zus en mij) toch te gortig. Wij gingen zondag op pad met het idee dat we wel zouden zien hoever we zouden komen.


Mooi brocante bij Bric BracHet eerste adresje was Bric Brac Brocante aan de Tolhuisweg in Midlaren. Dat is een hele leuke straat waar ik al eens was geweest, om iets op te halen bij webwinkel Sjebbiez. De straat herbergt de oudste ijsbaan van Drenthe, hele mooie huisjes én Bric Brac Brocante dus. In de kleine lichte serre was het een drukte van jewelste, want de brocanteroute is een succes, zelfs met stormachtig weer. Wij wachten rustig af en het geduld wordt beloond. Even later hebben we een paar minuten voor ons alleen en kunnen we genieten van prachtig Frans brocante. Op dit eerste adres weet ik al niet wat ik moet kiezen: mooie blikken, spoelkommetjes, kannen, bakvormen, flessen, rekjes en allerlei bijzondere dingen.  Er gaat een rekje voor kleine flessen mee naar huis én een kerstcadeau voor manlief (waar ik dus nu niet verder over uitwijd).  Voor de liefhebbers: er is ook een website. Op naar het volgende adres.

Na een korte autorit komen we aan bij Moni’s Allerhande in Annen. Da’s een goede benaming, dat allerhande, want we komen in een grote tuin met schuurtjes. Zowel de tuin als de schuurtjes staan vol met… ja, allerhande dus. Het wordt snuffelen tussen oude en minder oude spulletjes. Gelukkig is het droog en doet zelfs het zonnetje mee. Ik scoor een soort melkbeker, waar ik in het voorjaar een hyacintenbol wil zetten (het is nog te vroeg voor kerst en ik ben al met de lente bezig).  Een andere bezoekster vindt het wel een beetje kringloop, maar toevallig ben ik dol op kringloop en was de prijs navenant.


Brocante bij de Weeghals


De Weeghals in Eext is vlakbij en een aangename verrassing. In een schuurtje staat prachtig brocante uitgestald. Los van de vriendelijke prijzen en ontvangst, word ik vooral ook blij van bijzondere spulletjes. Ik heb uiteindelijk niets gekocht, maar dat was meer omdat je toch een grens moet trekken (met nog zoveel adressen op de lijst). Ik ben namelijk ernstig in de verleiding gekomen hier:  leuke dienbladen, een schattig houten witgeverfd doosje, spoelkommetjes (altijd), een mooie blokpuzzel met sprookjes, een wandhouder voor kranten, een prent met hertjes, een grote stevige mand, een emaille koffiepotje…

In het Vergiet in Gieten (geen website) had ik hetzelfde probleem. Deze sympathieke brocantewinkel wordt door 5 dames gerund en alle winst gaat naar twee weeshuizen in India. Als dat niet genoeg is, dan kun je ook gewoon voor de mooie spullen gaan. Gegroepeerd rond kleur of thema, of gewoon gezellig gegroepeerd: er is voor elk wat wils. Ook hier ga ik zonder iets vandaan, maar het scheelde niet veel: mooie vingerdoekjes, een oud maar decoratief espressoding, een wekker, fraaie blikken. Oja, er zijn ook veel vergieten!

Brocante bij Het Vergiet

Wij hebben vandaag Vroegertijd in Gieterveen overgeslagen, maar dat was puur een tijdskwestie. Eerder dit jaar ben ik er geweest en ook dit adres is zeer de moeite waard als je van brocante houdt. Een enorme schuur vol oude spullen, plus een tuin met ornamenten en dergelijke, plus een tuinkamer (zeg maar twee kamers) met allemaal brocante, waaronder veel Engels. Hier zijn ook  leuke miniatuurspulletjes verkrijgbaar.

Laatste adresje voor de lunch is Marijet in Gasselte. Ook hier waren zus en ik nog nooit geweest, dus het was een verrassing. Bij Marijet vind je niet alleen veel brocante, maar ook een glasatelier waar bijvoorbeeld lampen van glas in lood worden gemaakt. En patch- en quiltwork. Bijvoorbeeld. Het was hier een beetje druk en krap toen we er waren, dus geen foto’s. Ga gewoon lekker zelf kijken. Enne… als je het leuk vindt om woontijdschriften te lezen: hier zijn ze te koop hoor, voor heel weinig.

In een volgende blogpost stel ik nog wat brocante-adressen voor: de middagadresjes.

het rekje 

en dit staat op het plaatje

2 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk zo'n brocante reis!
  Wat een leuke dingen heb je gezien.
  En kan me goed voorstellen dat je ook af en toe paal en perk moet stellen, er zijn zoveel mooie dingen. Ik denk dan altijd: volgend jaar is er ook nog wel wat.
  Ben benieuwd naar je middagreis!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke route is dat zge, bij ons kennen we zoiets bijna niet, we moeten er altijd een eind voor rijden.
  Maar wat een leuke dingen zeg, ik zou me ook moeten beheersen hoor:)

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen