zondag 19 augustus 2012

Vive les sirops!


Frankrijk is om een heleboel redenen een fantastische vakantiebestemming. De enorme keuze aan overheerlijke siropen is voor mij één van die redenen. Waar wij in Nederland veelal blijven steken in enkele smaken, weten ze in Frankrijk overal een lekker siroopje van te maken. Tot de verbeelding van iedere liefhebber van landelijk leven spreken smaken als viooltjes, lavendel  en rozen. Maar er zijn ook siropen met noten (amandel) of kastanje, orgeade, vanille, chocola, koffie en caramel. Mijn neefjes zijn helemaal in de ban van de Barbapapa-siroop, oftewel Barbe à Papa, in de kleur… jawel… lichtroze. En dan hebben we nog de vruchtensiropen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een siroop van gemaakt. Mijn absolute favorieten zijn de grenadine van de firma Eyguebelle en de sirop de mûre (bramen) van Bigallet. Voor mijn collega (of liever gezegd haar dochter) neem ik altijd een bus passievruchtensiroop mee en mijn andere collega probeert steeds een ander smaakje. Zo is er appelsiroop, een heerlijke sinaasappelsiroop, bessen, peren, abrikozen, perzik, kiwi, frambozen, kersen, vijgen, ananas en meloen. En natuurlijk de citroen, ook favoriet in ons gezin. Vooral in de zomer is een grote kan met citroensiroop en ijsklontjes zo leeg.

Tijdens  één van onze vakanties in de Ardèche zijn we op zoek gegaan naar het museumpje van Eyguebelle (aan de overkant van de Rhône, in de Drôme). We hebben een stukje van de productie van de siropen gezien en een proeverij gedaan in de winkel. Om een keuze te maken uit de maar liefst vijf soorten citroensiropen hebben we ze allemaal geproefd. Wij vonden zelf de citron d’autrefois het lekkerste, maar voor thuis nemen we altijd een paar flessen ‘gewone’ citroensiroop mee. En andere smaken natuurlijk: er gaan gerust een fles of 20 in de auto mee terug. Ja, allemaal voor eigen gebruik …. en voor beide collega’s een fles. De lege flessen zijn trouwens ook prachtig, dus we weken het etiket er af en gebruiken ze als waterflessen. Standaard staat er een met water in de koelkast, zodat we altijd een lekker koud siroopje kunnen maken. In de zomer zetten we een paar met koud water op tafel, lekker bij de barbecue en het staat prachtig.

Meer weten over Eyguebelle? Kijk op de website: www.eyguebelle.fr
En over Bigallet? Zie www.bigallet.fr
Beide websites zijn  in het Frans. 

Foto van www.eyguebelle.fr

1 opmerking:

  1. Hallo Koos, wat een leuke blog. Vive les sirops! Wat leuk om te lezen dat je een fan bent van siropen en van Eyguebelle. Inmiddels zijn een 12 tal siropen ook in Nederland verkrijgbaar. Op www.lespritprovencal.com bij dranken/siroop staan ze getoond. De smaken cerise, mûre en violette komen er ook aan. Mocht je nog een liefhebber hebben voor de Barbapapa siroop, dan laat het maar even weten. Wij zijn namelijk ook dol op siropen. Met vriendelijke groet, Monique den Ouden

    BeantwoordenVerwijderen