dinsdag 26 augustus 2014

Brownies per post

Het Festival der Zoete Verleidingen (zie eerdere blogpost) wordt gehouden op het terrein van een mooie boerderij in het Drentse dorpje Sleen. Je vermoedt het niet als je er op een gewone dag langs rijdt, maar in die boerderij gebeuren mooie dingen. Het is namelijk de thuisbasis van ‘Brownies per Post’, de opvolger van ‘Taarten van Toen’.

foto van browniesperpost.nl
 Ik vind het een fantastisch idee: je stuurt iemand die je wilt verrassen een doos brownies. En niet zomaar brownies. Ik heb ze hoogstpersoonlijk geproefd op het festival en ze zijn overheerlijk. De doos met deze lekkernijen kan gewoon door de brievenbus! Je moet natuurlijk wel even opletten dat de gelukkige ontvanger niet net een drieweekse rondreis door Azië maakt of dat de huishond gewend is de post op te vangen (stel je voor). Maar normaalgesproken is het een bijzonder leuke en lekkere verrassing.

Uiteraard wilde ik dat uitproberen. In januari heb ik op mijn persoonlijke facebook aan een actie meegedaan. De eerste vijf vrienden die reageren op de oproep zou ik ergens dit jaar verrassen met iets leuks, iets positiefs. Nou, een doos met brownies in je brievenbus voldoet wel aan die omschrijving, dacht ik zo. Ik heb een van de vijf ‘gelukkigen’ uitgezocht en een doos laten bezorgen.  Een dag later zijn de brownies al bezorgd, zag ik op facebook J. Wat is weggeven toch leuk!

foto van browniesperpost.nl
Trouwens, weet je hoe je een brownie nog lekkerder kunt maken? Heb ik niet zelfbedacht hoor, maar ook op het festival geproefd bij de dames van ‘Brownies per Post’. Je maakt een mix van slagroom, een beetje suiker en mascarpone. Daar doe je een schep van op de brownie, je doet er wat gehakte walnoten over én een caramelsausje. Hemels!


Wil je het ook eens proberen? Kijk dan op de website ‘Brownies per Post’ en maak een keuze. Er zijn verschillende soorten (de Blondies zijn ook heerlijk) en je kunt een persoonlijke tekst op het kaartje laten zetten. Supersimpel en heel erg leuk. 



zo werden ze aangeleverd. foto: Petra Talens

in een doosje: foto van browniesperpost.nl

en dit is de versie met extra's

zondag 17 augustus 2014

Maison de Wendy

In een van de eerdere posts had ik al verklapt dat ik een give-away heb gewonnen. Wendy had een actie omdat haar blog een jaar bestaat en ik heb graag meegedaan, want de dingen die Wendy maakt zijn heel leuk. Je mocht zelfs kiezen wat je wilde hebben! Het zijn zelfgemaakte kaarsen. Wendy heeft kaarsen in van die mooie oude kop en schotels gemaakt en van oude bakvormpjes. En dan mocht je ook nog kiezen uit verschillende kop en schotels of bakvormen. Jullie kennen me: dat zijn natuurlijk bakvormpjes geworden. Ik koos voor de combi grijs, bruin, blauw. Ze werden gebracht is een schattig pakje, dat me plechtig werd overhandigd door de buurjongen van de overkant, die er op gepast had totdat ik thuis kwam van mijn werk. Versierd met een mooi label van behangpapier met een Esther-motiefje, een stoer touwtje en wat vrolijke tape was het pakje al leuk. Maar de echte cadeautjes waren natuurlijk de kaarsjes zelf. Na wat schuiven hebben ze een plekje gekregen op de grijze buffetkast, voor de foto's van kinderen en ouders, waar ze heel mooi bij kleuren (dat kun je niet goed zien op de foto's, maar geloof me maar). De bakvormpjes zijn dus goed terechtgekomen!






Dat brengt me bij het blog van Wendy: Maison de Wendy (klik hier om een kijkje te nemen). Wendy blogt nu dus iets meer dan een jaar en laat ons meegenieten van alle mooie dingen in het leven. Eigenlijk hetzelfde wat ik probeer te doen. Ze vindt de leukste dingen in de kringloop en maakt er gezellige hoekjes van. Of ze pimpt ze: meubeltjes worden voorzien van een nieuw verfje en wat ze allemaal met vazen en potten doet weet ik niet, maar het effect is top! En dus die kaarsjes. Heel creatief allemaal. Maar Wendy neemt ons ook mee naar gezellige brocantemarkten of op reis naar bijvoorbeeld Dublin. En ze beschrijft het dan ook nog heel gezellig. Hieronder vind je een selectie van wat foto's van haar blog. Copyright by Wendy uiteraard. Ik lees Maison de Wendy heel graag: echt een aanrader!


 




maandag 11 augustus 2014

Festival van het Zoet

Twee jaar geleden bezocht ik met manlief de eerste editie van het Festival der Zoete Verleidingen. Ik schreef er ook een blogpost over (klik hier). Na een jaar overgeslagen te hebben wilde ik dit jaar toch wel weer naar deze leuke fair. En het festival is nu ook op zaterdag te bezoeken, dus ik hoef niet na het werk naar Sleen te sjezen. Op de bewuste zaterdag ga ik op pad met een goede vriendin.

Direct na de kassa komen we al helemaal in de stemming door de geur van houtrook. Dat heeft natuurlijk niets met zoet te maken, maar het ruikt wel lekker. We zoeken op goed geluk onze weg en zijn lekker langs alle kraampjes gelopen. En wat is er toch veel te zien en te proeven: heerlijke honingproducten, vers rood fruit, chocolade en nougat, de allermooiste koekjes en cupcakes, verrukkelijke frisse drankjes (ik proef vlierbloesem met citroen en munt), prachtig glanzende notenrondo’s, jammetjes in alle soorten en maten, limonades in fraaie kleuren, churros met suiker en verschillende varianten brownies. Dan vergeet ik nog van alles te noemen, hoor. Met een lekker kopje koffie of een van de vele smaakjes thee erbij valt er genoeg te smullen. Voor wie niet van zoet houdt, maar toch durft te komen, is er ook voldoende keuze in hartige pies, taarten en broodjes.

deze foto komt van de website
www.festivalzoet.nl
Er zijn niet alleen eetbare zoete verleidingen. Op het festival vind je ook allerlei ingrediënten, gereedschappen en keukenhulpen om al dat lekkers zelf te maken. Of leuk te verpakken, zodat je het cadeau kan geven. Uiteraard zijn er kookboeken, kun je een demonstratie bijwonen van Kitchen Aid, meedoen aan heel verschillende workshops of gewoon lekker chillen en naar mensen kijken. Er zijn genoeg leuke ‘terrasjes’ verspreid over het terrein. Trouwens, de locatie is sowieso fantastisch: achter een prachtige oude boerderij!

In de categorie non-food zijn er ook wat kramen met hele leuke spullen, waarvan je natuurlijk in de verleiding komt. Dat zijn de kramen met de spullen in ‘zoete’ kleuren 
(kralen, kleding, woondecoraties) of met de spullen waar je al die zoete lekkernijen op of aan kunt serveren (tuinmeubels, maar ook servies of tafellinnen). Favoriet bij mij zijn natuurlijk de brocantekraampjes en daar waren er gelukkig ook veel van. En welke brocante past er bij zoete verleidingen? Dat zijn favorieten als (veel) bakvormpjes, emaille, servies enzovoort.


Het was een goed idee om weer naar het Festival der Zoete Verleidingen te gaan, dus houd de website (klik) in de gaten voor de editie van volgend jaar. Mijn oogst van vandaag is ten eerste een heel gezellig uitje, inspiratie voor in ieder geval twee blogposts, een stapel visitekaartjes met fijne  adresjes, 2 chocolade ei-vormen, een bakvorm, een gietijzeren schaaltje, een grappige kaart, een zakje hunebed-thee (moet ik nog proeven), ouderwetse trekdrop (voor manlief), een potje goddelijke vanille-caramelsaus en superlekkere brownies. Niet slecht voor een zaterdag in augustus.

Ik kan de geuren en smaken niet bloggen, maar een beetje sfeer proeven gaat wel...

kleurrijk

 

bijzondere kookboeken van www.uitgeverijloopvis.nl

 

chillen

niet alleen een zoete verleiding voor mensen,
maar ook voor het prachtige blauwe vlindertje

rondo's met noten

hier word ik zo vrolijk van (en de drankjes waren superlekker)





wat een sfeertje



donderdag 7 augustus 2014

Verjaardagscadeautjes

Het is al weer meer dan een week geleden, maar ik geniet nog heerlijk na van mijn verjaardag. Ik heb dan ook prachtige cadeaus gekregen. Natuurlijk ben ik ook heel erg blij met geld en bonnen, die dan nog omgezet moeten worden in leuke cadeaus, maar dat komt wel goed. En bloemen zijn hier altijd welkom, zowel voor buiten als voor binnen. Dus toen mijn moeder met drie campanula's aan kwam lopen, hebben ze snel een mooi plekje gekregen. Maar ik heb ook nog andere cadeaus gekregen!

Manlief vindt het heel erg grappig. Als iemand aan hem vraagt 'Wat heb je je vrouw voor haar verjaardag gegeven?', glundert hij eerst even, zegt dan resoluut: 'Een trog!' en wacht op het effect. De vragensteller kijkt wat verward en vraagt 'Een trog?'. De meeste lezers begrijpen wel dat ik heel erg blij ben met mijn trog. Hij komt van Mentha Brocante en Kruiden, heeft een fantastisch formaat en is erg mooi. Ik heb al allerlei mogelijke toepassingen bedacht, waarvan hieronder een paar te zien zijn. Maar ook zonder vulling is de trog een aanwinst in huis.

naturel: wat een beauty

ideetje voor kerst?

eenvoud is zo mooi

voorlopig nog in zomerstand met schelpen












Op een van de bovenstaande foto's zijn ze al te zien: petanque- of jeu-de-boule-ballen. Ik heb een prachtige set ballen als verjaardagscadeau van een goede vriendin. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het idee wel geopperd heb, samen met nog wat mooie spullen van Brocaatje. Toch was het een hele leuke verrassing. De ballen zitten in een soort net en hebben een fraaie tekening. Ik heb ze los in de trog gelegd en dat leverde fantastische foto's op.





Volgers op facebook hebben ze al gezien: de grappige kleine blikjes die ik van mijn zus heb gekregen. In het ene blikje zit thee en in het andere blikje kandij. Maar, surprise, er is nog een blikje thee. Op de foto's hieronder zie je ze alledrie. Zuslief heeft ze zorgvuldig uitgezocht, waarbij ze heeft gelet op de geur en smaak van de inhoud, maar ook op  het dessin en de kleuren aan de buitenkant. Lief hè?

En dan kreeg ik kort na mijn verjaardag ook nog te horen dat ik de give away van Wendy gewonnen had. Maar die verdient een 'eigen' blogpost, dus dat houden jullie te goed.

sterrenthee en sterrenkandij
en nog een blikje thee!



zaterdag 2 augustus 2014

Taartenbuffet

Als we een feestje geven, dan vinden we het leuk om van tevoren allemaal lekkere dingen te maken. Dus wordt het vaak een feestje van 4 tot 8 uur (ongeveer) op een zondag, zodat iedereen ook een hapje mee kan eten. En dan staan manlief en ik ‘s zaterdags in de keuken te bakken, braden, snijden en meer. Meestal is het grotendeels een koud buffet, met lekker brood, verschillende salades en hartige taarten. Zo ook op mijn verjaardag vorige week. Dit jaar hadden we de barbecue er bij aan voor hamburgers en worstjes.

Hoewel ik inmiddels een indrukwekkende verzameling recepten heb voor lekkere hartige taarten, gevulde broden en meer van dat spul, komt het er in de praktijk vaak op neer dat ik zelf wat verzin. Manlief en ik sjouwen na ieder bezoek aan Frankrijk altijd een stapel taartdeeg mee in de koelbox. In Frankrijk heb je van die mooie ronde vellen deeg met het bakpapier er al bij. Je rolt ze uit, legt ze in een taartvorm en klaar is Koos. Ze liggen in het koelvak van de hypermarché en zitten opgerold in de verpakking. Wij hebben altijd de brisée-versie.  Maar je kunt natuurlijk ook in Nederland deeg voor hartige taart kopen, of zelf deeg maken.  Goed, het kant-en-klare deeg  zit in de bakvorm. Dan gaan we met de vulling verder.

De broccolitaart zat in een vlaaivorm. Op de bodem van het deeg heb ik een dun laagje mascarpone gesmeerd. De broccoli is in kleine roosjes gesneden, kort geblancheerd in kokend water met wat zout en daarna afgekoeld.  Stort de broccolistukjes op de mascarponelaag en verdeel er wat spekblokjes over. Kluts 2 eieren in een bakje en doe er kookroom bij (ongeveer 200 ml), evenals zout en peper. Verdeel dit mengsel over de broccoli en spek. Als laatste heb ik er nog wat pijnboompitjes overheen gestrooid. De taart gaat in een voorverwarmde oven op 200 graden. Bak de taart in ongeveer een half uurtje gaar.

De Torta Italia (ik weet niet eens of dit wel goed Italiaans is) is ook eigen bedenksel. Het taartdeeg heb ik in een springvorm gelegd. De vulling bestaat uit in kleine blokjes gesneden vleestomaten (ik had twee grote), een halve in blokjes gesneden courgette en een stuk of 3 à 4 gesnipperde uien (ik had 2 rode uien en 2 gewone). Je kunt de hoeveelheden natuurlijk aanpassen, als je meer courgette wilt, dan kan dat gewoon. Of als je er nog paprika of champignons door wilt, gewoon doen. Ik heb de gesneden ingrediënten eerst in een kom gemengd, samen met Italiaanse kruiden en wat bruschettakruiden (dat rode mengsel), en daarna in de taartvorm gestort. Vervolgens heb ik drie eieren losgeklopt met ongeveer 3 eetlepels melk en wat zout en peper. Dat heb ik over de vulling verdeeld. Vervolgens nog een mooie laag geraspte kaas er boven op en de voorverwarmde oven in. De oven moet in eerste instantie op 180 graden, maar na een half uurtje hebben we de oven op 200 graden gezet. In totaal heeft deze taart ongeveer 3 kwartier in de oven gestaan.


Beide taarten zijn goedgekeurd door de gasten, dusse…. maak ze gerust. 

de ham-kaastaart is erg populair


er is natuurlijk ook brood. ook de hazelnootboter is zelf gemaakt

pastasalade, groene salade én een caprese



en dan is het bijna op