maandag 24 december 2012

Oma's knieperties


Gisteren heb ik knieperties gebakken.  Ik zet de traditie van mijn oma voort, zij het op wat bescheidener schaal. Zo lang ik mij kan herinneren maakte mijn oma aan het einde van het jaar knieperties. Ze zat dan aan de eettafel (althans, zo herinner ik het mij) en bakte blikken vol; het ging de hele middag door. En natuurlijk maakte niemand de knieperties zo lekker als mijn oma…

Helaas is oma al weer jaren geleden overleden. Ik heb het recept van oma gekregen en het kniepertiesiezer (wafelmaker) geërfd. Jammergenoeg moest ik de laatste vervangen, want de eerste de beste keer dat ik knieperties wilde maken, veroorzaakte oma’s  apparaat acuut kortsluiting. Het mag de pret niet drukken, met oma’s receptuur lukken ze ook met een nieuw ijzer.  Graag deel ik het recept met jullie.

Ingrediënten:  1 pond patentbloem, 3½ kopje kristalsuiker, 4 eieren, ½ pond boter, eventueel citroenolie of vanillesuiker. Vraag me niet hoe groot de kopjes van oma waren, want ik weet niet welk kopje ze gebruikte. Ik gok altijd maar wat met de suiker.
Bereiding: De suiker en eieren samen kloppen. Boter smelten. Boter bij het suiker/eimengsel voegen. Dan de bloem er door heen. Geen mixer gebruiken, alles wordt met de hand gemengd. En da’s best zwaar.

Er zijn meerdere recepten voor knieperties. Zo zijn er ook veel mensen die een deeg hebben dat dik is en waar ze kleine balletjes van draaien. Oma’s deeg is dunner, hoewel het steeds harder wordt omdat de boter weer stolt. In ieder geval gebruik ik twee lepeltjes om het deeg mee te ‘pakken’ en op het ijzer te leggen, net als oma. Direct als ze uit het ijzer komen, kun je de koekjes oprollen, dan krijg je de beroemde nieuwjaarsrolletjes!

En dan, na zo’n anderhalf uur koekjes bakken, heb ik een flinke stapel knieperties! Heerlijk voor bij de high tea op tweede kerstdag. Het is ook een bijzonder leuk cadeautje. Ik  heb een paar stapeltjes gemaakt voor mijn broer en zus, verpakt in een zakje dat ik kocht bij Miranda van 't Schuurtje op haar kerstfair. Zo eten we nog ieder jaar oma’s knieperties. En is oma er met kerst nog altijd bij.
3 opmerkingen:

 1. Ik geniet van de kniepers van mijn lief....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke traditie, bij ons kennen we dat niet..
  maar zo leukom te zien hoe je dat doet.
  Eet ze, maar dat zal zeker lukken Esther.

  Heel fijne dagen en een gezond 2013.

  Lieve groetjes,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Esther,

  via "Eefiesday" ben ik op je blog beland en als nieuwe volgster heb ik genoten van je blog.

  Vorig jaar bracht mijn schoondochter (ze komt uit Emmen) knieperties mee en sindsdien weet ik hoe lekker ze zijn, echt jammie dus!

  Ik wens je een fijne jaarwisseling.

  Lieve groet,
  B.

  BeantwoordenVerwijderen