donderdag 16 oktober 2014

De stadsakker

Afwijken van je dagelijkse vertrouwde patroon kan soms leuke verrassingen opleveren. Ik loop iedere dag een stukje door de binnenstad van Groningen, tijdens mijn lunchpauze. Meestal zijn dat dezelfde loopjes: dinsdag en vrijdag naar de markt, een keer per week naar Sostrene Grene  en dan heb ik nog wat winkels die ik af en toe bezoek. Maar heel soms pak ik eens een andere route en zo kwam ik laatst voor het eerst sinds lange tijd in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Die straat loopt parallel aan de straat waar ik werk en is dus heel erg dichtbij, en toch kom ik er zelden.

De Oude Kijk in ’t Jatstraat is helemaal hip en happening. Wat zijn daar veel leuke tentjes, zeg. Je kan koffie drinken bij bijvoorbeeld Black & Bloom, PS! (koffie, kunst en chocola) of bij good old Simon Lévelt en dan vergeet ik er heus een stel. Leuke lunchadresjes voor broodje of tapas. En vooral heel erg veel leuke en bijzondere winkeltjes. Dan heb ik het niet over een gewone boekwinkel: nee, in dit straatje vind je een réisboekenwinkel. Om een voorbeeld te geven. En opeens zag ik aan de aan de andere kant van de straat een prachtig pand met een fantastische etalage. Hier blijkt de Stadsakker gehuisvest: niet alleen een sympathiek initiatief, maar vooral ook een inspirerende winkel. Het pand zelf is de moeite van het bezoeken al waard. De pui is heel breed, met een aparte deur voor de bewoners er boven en aan beide kanten een ruime etalage. Denk aan hoge ruimtes, hoge ramen en de prachtigste tegels!


Het achterliggende idee is om de voedselproductie dáár te laten zijn, waar de vraag naar voedsel is. Oftewel, waar de mensen zijn. Zo min mogelijk transport. Eigenlijk een heel logisch uitgangspunt dat we eeuwen geleden al toepasten, maar dat we in de loop der tijd misschien wat kwijt zijn geraakt. Gewoon je eigen groenten en fruit verbouwen dus, en ja… dat kan ook in de stad. Misschien niet voldoende om je hele huishouden te voorzien, maar er is altijd wel plek voor een bakje met wat kruiden op het balkon (of in de keuken) of een hoekje in de tuin voor wat slaplantjes.

In de Stadsakker-winkel vind je alles om zelf je groenten of plantjes te verbouwen en te bewaren. En dat  in de breedste zin van het woord. Van zaadjes tot gereedschappen tot emmers en gieters tot instructieboeken tot tuinhandschoenen tot weckflessen in alle soorten en maten. En dat is nog maar een klein deel van het assortiment: plantpinnen en labels, turfpotjes, stolpen, klompen, insectenhotels, tuinboeken, milieuvriendelijke bestrijdingsmaterialen, kweekbakjes en natuurlijk potgrond. Voor diegene die niet zulke groene vingers heeft (zoals ik) is er inmiddels ook een assortiment aan biologisch verbouwde producten van de stadsakker zelf, de akkers aan de rand van de stad.

Klinkt je dit allemaal een beetje zweverig in de oren? Denk je bij dit verhaal aan geitenwollen sokken, macramé tassen en Peace-buttons? Nou, dus echt niet. De Stadsakker is een supertrendy winkel met de nieuwste producten. En voor elk wat wils. Wil je plantenbakken? Dat kan in kunststof, mand of in moderne plantzakken. Labeltjes? Kies voor zink, hout of hip bamboe. Vogelhuisjes? Van gezellige cottage tot strakke villa! Neem een basic kweekbakje of ga voor een Victoriaans model, of toch een van glas en metaal? De tuinklompen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, matching bij je outfit. En natuurlijk gieters! Voor de één een prachtig metalen exemplaar met koperen accenten, voor de ander de bekende en populaire ‘koffiepot’ in vrolijke kleurtjes. En vanzelfsprekend de nieuwste boeken op het gebied van planten, (moes)tuinieren en lekker eten uit eigen tuin! Vergeet ik toch bijna de schitterende theedoeken met prints van groente en fruit.


Als je eens in Groningen bent, loop dan zeker ook de Oude Kijk in ’t Jatstraat in en ga naar de Stadsakker. Voor liefhebbers van tuinieren (dat spreekt voor zich), maar ook voor liefhebbers van lekker eten en voor liefhebbers van mooie spullen en prachtige winkels. Op de website (klikhier) met heel veel informatie en leuke blogs kom je alvast in de stemming.


kijk die tegels op de achtergrond!overzichtje (achter de zakjes aan de linkerkant
zie je weer die prachtige tegels)
 


ook al van die mooie tegeltjes...


deze foto heb ik niet zelf gemaakt, maar van de website gehaald

8 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me nou een superleuke winkel! Was van plan binnenkort weer eens - niet werkgerelateerd - naar Groningen te gaan, het is per slot van rekening maar een half uurtje rijden...deze komt op mijn bezoeklijstje! Bedankt en een fijne avond!

  Groetjes, Pietrik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een adresje wat ik zeker ga onthouden.......woon er niet zover vanaf......maar ha......net als jou......was er nog nooit geweest.
  Thankx

  Fijne avond

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is inderdaad een leuke winkel.
  Het is al heel lang geleden dat ik in Groningen ben geweest. Zou best nog een keer weer willen.
  Wie weet.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Esther,
  Als je in het westen van het land woont zul je niet zo snel in Groningen komen, maar ik ga dit toch op mijn to-go-to lijstje zetten. Wat lijkt me dat een heerlijke winkel... Heel Groningen lijkt me trouwens wel heel erg leuk, dus wie weet, als we een keer in het hoge noorden zijn haha...
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een leuke winkel zeg, alleen de pui is al zo mooi! Het is dat ik er zo ver vandaan woon,
  anders zou ik er bij wijze van vandaag nog binnenlopen...Maar ik ga 'm onthouden!
  Lieve groet, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wel ver weg voor mij maar leuk om deze winkel eens te zien....wie weet als ik ooit in Groningen kom ;-)
  Liefs,Hanny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk! Voor mij niet zo ver. Ik ga er zeker eens kijken. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen