zaterdag 15 februari 2014

Blik op schaatsen (schaatsen op blik)

In Sotsji zijn onze Nederlandse schaatsers medailles aan het verzamelen en heel Nederland juicht mee. Tijd voor een beetje geschiedenis. We kennen natuurlijk allemaal Ard en Keessie, maar in dezelfde periode schaatste ook Jan Bols uit Hoogeveen. Hij  was Nederlands kampioen allround in 1971, derde bij het EK en WK in 1972 en deed mee aan de Olympische Spelen in 1968 en 1972. Op de 10 kilometer werd hij in 1972 vierde.

Waarom zo plots die belangstelling voor Jan Bols? Een paar maanden geleden vond ik in de kringloop een blikje. Het is een lichtblauw blikje met zwartwit-foto’s van Jan Bols in actie. Aan de zijkant staat met sierlijke letters ‘Supportersvereniging Jan Bols, Hoogeveen’. Dat vind ik zo fascinerend. Dat een schaatser supporters heeft is natuurlijk niet zo vreemd, dat er een speciale vereniging voor bestaat komt tegenwoordig minder voor; bij schaatsen is er wel een algemene supportersverening, maar volgens mij hebben Sven en Ireen geen ‘eigen’ vereniging.

Maar wat ik nu zo bijzonder vind, is dat die supportersvereniging dus een blikje liet maken. Waarom een blikje? Was dat ‘in’ toen? En hoeveel zijn er gemaakt? Hoe werden ze verspreid, werden ze weggegeven of verkocht om de kas te spekken? Zat er ook wat in? Dropjes of zo? Had Jan Bols een grote supportersvereniging? Groter dan Ard of Keessie? Hadden die ook hun eigen blikjes? Was er ook een Jan Bols-supportersvereniging buiten Hoogeveen?


Ik vind het een heel boeiend blikje. Misschien moet ik maar eens bij de sportzaak van Jan Bols langs (nou ja, van zijn zoon dan) om navraag te doen. Hoogeveen is niet zo ver weg.
10 opmerkingen:

 1. Hoi Esther,
  Wat een leuk blik, en wat een leuk verhaal daaromheen. Ard en Keesie, dat weet ik ook nog heel goed. Ard kwam uit Anna Paulowna en daar kwam ik ook vandaan, dus dat was een beetje 'onze' Ard... Geweldig dat Jan Bols een eigen supportersvereniging had... Of Ard en Keesie die ook hadden zou ik niet weten hoor... Als ik jou was zou ik inderdaad een navraag doen bij de winkel van zijn zoon... als je daar een keer in de buurt bent...
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi verhaal om het blikje.....wat misschien nog vervolg kan krijgen met wat extra informatie ;-)
  Dank je wel voor je lieve reactie op mijn header :-)
  Fijne avond en liefs,Hanny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een bijzonder blikje!
  Tegenwoordig hebben de schaatsers een commerciele ploeg.
  Wie weet of je nog meer info kunt krijgen.
  Wel toepasselijk met het schaatsen nu!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi dat er in die tijd ook al supporters waren en dat het schaatsen toen ook al zo leefde onder de mensen, mooie herinnering aan de "oude "tijd".

  Lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk verhaal! Ben benieuwd of je nog meer info los kunt krijgen!

  Fijne avond

  X Pietrik

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi, ik ben ook benieuwd, hou je ons op de hoogte van het vervolg? XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super leuk blikje en wat een mooi verhaal. Voor mij bekende namen.
  Thuis keken wij altijd naar schaatsen, en nu volg ik het ook nog steeds, zo mooie sport.
  Nog een fijne zondag.
  Groetjes Nelly

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een gaaf blikje, ik ben benieuwd of je meer te weten kan komen hierover!
  Fijne zondag verder,
  lieve groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk van die vondsten waarbij je zo benieuwd bent naar het verhaal erachter. Ben benieuwd of je de antwoorden op je vragen krijgt.

  Fijne nieuwe week!

  Liefs,
  Yet

  BeantwoordenVerwijderen