vrijdag 14 september 2012

Vijgen

naast 'ons' terras
In het dorpje (gehuchtje) waar wij onze vakantie vieren zijn meerdere vijgenbomen te vinden, zomaar in het wild zoals in Zuid-Frankrijk veel voorkomt. Ook aan de zijkant van het terrasje van ‘ons’ huisje dit jaar staat een vijgenboom en zo begin september zijn de vijgen rijp. Wat zeg ik, sommige barsten al open. Het zijn mooie bomen met die grote bladeren met vingers, waar het zonlicht doorheen filtert om de groene vijgen lichtpaarsbruin te kleuren. Angèle van Le Hameau de Burg gebruikt de vijgen graag in de gerechten die zij haar gasten voorzet. Begrijp me goed, het is geen table d’hôte, maar zo af en toe wordt de salle de fête geopend (of het schattige terras ervoor) voor een heerlijk diner. Ook dit jaar was het weer verrukkelijk, met een vijgentaartje als onderdeel van het grand dessert. Vorig jaar kregen we een heerlijk voorgerechtje met vijgen en Angèle wilde het recept wel geven. Komt ie: Je legt een paar plakjes vijgen in een ovenschaaltje. Daar leg je een jong geitenkaasje op en doet daar overheen naar smaak wat olijfolie, zout, peper en eventueel andere kruiden. Inpakken of afdekken met gerookt spek en dan ongeveer 10 minuutjes in de oven of een paar minuutjes onder de grill (even in de gaten houden). Voor het serveren een paar blaadjes rucolasla er op leggen. Zelf vind ik het lekker om er dan nog wat pijnboompitjes op te doen. Eet smakelijk!


Met dank aan Angèle van Le Hameau de Burg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten