dinsdag 4 september 2012

Stylingstoeltjes


Iedere liefhebber van brocante en landelijk wonen weet het natuurlijk: stoeltjes zijn prachtige stylingattributen.  Je kunt er een stapeltje plaids op leggen, of mooi linnen, een verzameling tijdschriften of gewoon een mooie mand met bollen wol, dennenappels, oude kantoorartikelen, uien (in de keuken)  en ga zo maar door. Een hoekje fleurt er van op. Zelf hebben wij een paar jaren een Frans boerenstoeltje in de kamer gehad. Niet zo fraai gestyled trouwens, er stond gewoon een plant op. Hoe dan ook, het stoeltje hadden we op een ienieminie brocantemarktje gevonden in het kleine plaatsje Coux (Ardèche). We hadden er maar liefst 1 euro voor betaald en waren reuze verguld met ons koopje. Helaas bleek na een toch nog wel lange tijd waarom dat stoeltje zo goedkoop was: niet alleen zat er houtworm in, de pootjes begonnen zo langzamerhand weg te schimmelen. Geen idee wat er aan de hand was, maar het proces was te ver gevorderd om het stoeltje nog te redden. Exit Frans boerenstoeltje. In plaats daarvan hebben we nu een bidstoeltje voor onze plant, gewoon in Nederland gekocht. Het duurde nog even voordat we zeker wisten dat het een bidstoeltje was. Ik was helemaal weg van dit model, maar manlief (die katholiek geschoold is) had een heel ander beeld van een bidstoeltje. Een brocanteur in Zeeland sprak het verlossende woord: het waren wel degelijk bidstoeltjes, maar calvinistisch. Maar ook zonder iets erop zijn stoeltjes geweldig voor de styling. Je kunt ze makkelijk verven of van een nieuw kussentje voorzien, je kunt allemaal dezelfde exemplaren bij elkaar zetten of juist kiezen voor verschillende, die dan weer mooi bij elkaar passen. Zelfs als ‘einzelgängers’ zijn stoeltjes soms zo ontzettend mooi. Kijk maar eens naar wat favorieten van mij. De foto’s zijn gemaakt in Frankrijk, bij l’Ermitage de la Mure in Saillans en in Le Hameau de Burg.

P.S. Wij zijn momenteel in de Ardèche, dus even weinig blogs. Daarentegen doe ik veel inspiratie op, ook al zijn er weinig vide-greniers op het moment.

L'Hermitage de la Mure
... en buiten
Le Hameau de Burg binnen...

1 opmerking:

  1. Wat een leuke stoeltjes, overigens, last hebben van houtworm is erg vervelend, gelukkig is hier een geweldige oplossing voor: klik op de link en zie het voor jezelf: houtworm begassen
    Groetjes !

    BeantwoordenVerwijderen