Mijn oven kan de verfijning van de Franse patisserie niet
aan. De vraag of ik zelf al zo ver ben, kan ik dus niet beantwoorden. Het is
een prima oven hoor, maar dan meer voor het huis-tuin-keuken-werk: lasagna,
hartige taarten, een zuurkoolschotel en zo. Als ik dus geïnspireerd ben geraakt
door ‘Heel Holland bakt’, moet ik mij beperken tot de wat simpeler bakrecepten.
Dan kom ik uit bij de cakes! Gelukkig zijn er ook heel veel heerlijke recepten
voor cakes.
Via de website www.ciaotutti.nl
verzamel ik de leukste Italiaanse recepten. Je kunt er ook terecht voor
allerlei andere dingen die met Italië te maken hebben, maar ik ben vooral dol
op de sectie ‘eten’. Daar vond ik een recept van Bill Granger uit zijn boek
‘Bill’s Italian Basics’: pistache-sinaasappelcake! Kijk, zo’n klusje kunnen
mijn oven en ik wel aan.
Eerst maar even de ingrediënten verzamelen: 220 g boter, 220
g fijne kristalsuiker, 3 eieren, 1 sinaasappel, 200 g bloem, 125 g
pistachenoten (na doppen), 2 theelepels bakpoeder en 2 eetlepels honing. En dan
nog een cakevorm, bakpapier en wat boter om in te vetten.
Dan de voorbereidingen. Beboter de cakevorm licht en bekleed
‘m met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de boter en de
eieren op kamertemperatuur komen. Klop de eieren los. Maal de pistachenoten;
het recept zegt ragfijn, bij mij was het iets minder fijn. Rasp de schil van
de sinaasappel en pers ‘m uit.
Mix de boter en suiker tot een dikke, bleke massa. Terwijl
je blijft mixen, voeg je scheut voor scheut de losgeklopte eieren toe tot alles
is opgenomen. Doe er daarna het sinaasappelsap en de rasp doorheen. Roer in een
andere kom de droge ingrediënten door elkaar: bloem, pistachemeel en bakpoeder.
Spatel het droge mengsel door de botermassa. Daarna kan alles in de cakevorm.
Bak de cake 40 tot 50 minuten in de oven. Als de cake te
donker dreigt te worden, kun je er wat aluminiumfolie over leggen. Zoals bij
alle cakes controleer je of ie gaar is met een sateprikker of mes: steek ‘m in
de cake en als ie er droog uit komt, is de cake klaar. Verwarm de honing in een
steelpannetje (of magnetron) tot hij vloeibaar is. Strijk de honing over de
bovenkant van de cake. Laat afkoelen op een rooster en stort de cake pas uit de
vorm als deze afgekoeld is.
En klaar is je Italiaanse cake. Met de heerlijke smaak van
sinaasappel, pistache en honing! Je kunt de cake als toetje serveren, maar
gewoon bij koffie of thee is ie ook verrukkelijk. Vooral lekker met een beetje
slagroom.
P.S. Ben je een liefhebber van rustieke cakes? Lees dan ook
mijn eerdere blogpost met recept voor een torta di nocciola (klik hier).
Mmmm, heerlijk pistache. Dus deze sla ik zeker op...
BeantwoordenVerwijderenDankjewel voor het recept!
Fijn weekend!
Liefs, Peetje
Wat een heerlijk recept is dit, het ziet er allemaal heerlijk uit, de moeite
BeantwoordenVerwijderenwaard om uit te proberen!
Eet smakelijk!
Lieve groet, Eefie
Wat een heerlijke cake is dat geworden.
BeantwoordenVerwijderenJe bent letterlijk lekker bezig geweest.
Geniet ervan!
Lieve groet,
Gerry
De cake ziet er heerlijk uit. Afgelopen zondag heeft mijn zoontje nog een gewone cake gebakken. Heerlijk was tie. En dan het beslag in de kom...
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend. Groetjes, Nancy
Mmmm hij ziet er heerlijk uit! Dochterlief bakte hier een cake, ook heerlijk. XX Esther
BeantwoordenVerwijderenHmmm dat ziet er smakelijk uit!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor het recept...
Liefs,Hanny
Oh Esther,
BeantwoordenVerwijderenDeze cake lijkt me echt een fantastische lekkernij... Heel erg mooi en goed gemaakt.
Wat zullen jullie smullen...
Ik wens je een heerlijk weekend,
Liefs,
Mirjam
Wat een leuke blog heb je....ik volg je hoor en kom gauw weer eens langs....fijne avond liefs Ria...x!
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderen