Frankrijk is
om een heleboel redenen een fantastische vakantiebestemming. De enorme keuze
aan overheerlijke siropen is voor mij één van die redenen. Waar wij in
Nederland veelal blijven steken in enkele smaken, weten ze in Frankrijk overal
een lekker siroopje van te maken. Tot de verbeelding van iedere liefhebber van
landelijk leven spreken smaken als viooltjes, lavendel en rozen. Maar er zijn ook siropen met noten
(amandel) of kastanje, orgeade, vanille, chocola, koffie en caramel. Mijn
neefjes zijn helemaal in de ban van de Barbapapa-siroop, oftewel Barbe à Papa,
in de kleur… jawel… lichtroze. En dan hebben we nog de vruchtensiropen. Je kunt
het zo gek niet bedenken of er is wel een siroop van gemaakt. Mijn absolute
favorieten zijn de grenadine van de firma Eyguebelle en de sirop de mûre
(bramen) van Bigallet. Voor mijn collega (of liever gezegd haar dochter) neem
ik altijd een bus passievruchtensiroop mee en mijn andere collega probeert
steeds een ander smaakje. Zo is er appelsiroop, een heerlijke sinaasappelsiroop,
bessen, peren, abrikozen, perzik, kiwi, frambozen, kersen, vijgen, ananas en
meloen. En natuurlijk de citroen, ook favoriet in ons gezin. Vooral in de zomer
is een grote kan met citroensiroop en ijsklontjes zo leeg.
Tijdens één van onze vakanties in de Ardèche zijn we
op zoek gegaan naar het museumpje van Eyguebelle (aan de overkant van de Rhône,
in de Drôme). We hebben een stukje van de productie van de siropen gezien en
een proeverij gedaan in de winkel. Om een keuze te maken uit de maar liefst
vijf soorten citroensiropen hebben we ze allemaal geproefd. Wij vonden zelf de
citron d’autrefois het lekkerste, maar voor thuis nemen we altijd een paar
flessen ‘gewone’ citroensiroop mee. En andere smaken natuurlijk: er gaan gerust
een fles of 20 in de auto mee terug. Ja, allemaal voor eigen gebruik …. en voor
beide collega’s een fles. De lege flessen zijn trouwens ook prachtig, dus we
weken het etiket er af en gebruiken ze als waterflessen. Standaard staat er een
met water in de koelkast, zodat we altijd een lekker koud siroopje kunnen
maken. In de zomer zetten we een paar met koud water op tafel, lekker bij de
barbecue en het staat prachtig.
Meer weten
over Eyguebelle? Kijk op de website: www.eyguebelle.fr
En over
Bigallet? Zie www.bigallet.fr
Beide
websites zijn in het Frans.
Foto van www.eyguebelle.fr |
Hallo Koos, wat een leuke blog. Vive les sirops! Wat leuk om te lezen dat je een fan bent van siropen en van Eyguebelle. Inmiddels zijn een 12 tal siropen ook in Nederland verkrijgbaar. Op www.lespritprovencal.com bij dranken/siroop staan ze getoond. De smaken cerise, mûre en violette komen er ook aan. Mocht je nog een liefhebber hebben voor de Barbapapa siroop, dan laat het maar even weten. Wij zijn namelijk ook dol op siropen. Met vriendelijke groet, Monique den Ouden
BeantwoordenVerwijderen